Kompost alebo radšej iné hnojivo? Do pôdy alebo len k rastlinám? Ktoré najčastejšie chyby robíme pri hnojení a ako záhrade neuškodiť dobrými úmyslami

Jednou z najčastejších chýb, ktoré pri hnojení robíme, je hnojenie bez ohľadu na nároky rastlín. Hnojíme všetko a pravidelne, pritom napríklad skalničky nepotrebujú hnojenie vôbec. No aj pri tých rastlinách, ktoré hnojiť treba, je dôležité postupovať tak, ako to vyhovuje konkrétnej rastline. Cudzokrajné letničky sú na živiny náročné, čo platí aj o ovocné dreviny či niektoré druhy zeleniny. Aj pri nich však treba vedieť, koľko a akého hnojiva potrebujú.

05.11.2022 06:00
hnojenie Foto:
debata

Spoľahnite sa na baktérie

Tradičná rada pre záhradkárov znie, že hnojiť treba na jar plnohodnotne a potom priebežne prihnojovať. Ani to však netreba brať ako nemenné pravidlo. Hrach a fazuľu nehnojíme dusíkatými a komplexnými hnojivami, pretože by sme tak obmedzili činnosť baktérií, ktoré žijú na koreňoch týchto rastlín. A sú to práve tieto baktérie, ktoré sa starajú o zásobovanie koreňov dusíkom. Tiež nie je dobré hnojiť na zimu ovocné stromy a všeobecne nie je vhodné hnojiť rastliny počas vegetačného pokoja.

Ako je to s kompostom

V procese kompostovania pôsobia enzýmy na organické zvyšky a nastáva fermentácia. Po pridaní zeminy sa začína proces vzniku humusu. Samotný kompost je teda organické hnojivo, ktoré sa mení na humus po zapracovaní do pôdy. Kompost je vo svojej chemickej podstate dusíkato-draselné hnojivo, preto ním neobohacujeme záhony, kde pestujeme hrach, fazuľu, ale ani cesnak a cibuľu. Takisto nepatrí kompost k ružiam, reďkovke, georgínam, šalátu alebo špenátu. Naopak je potrebný pri malinách, jahodách, kapuste, kalerábe, póre aj pri ovocných stromoch.

opadané lístie Čítajte aj Opadané lístie nie je odpad: na čo všetko sa dá v záhrade využiť a ako si uľahčiť prácu s jeho odpratávaním

Dôležité sú rastliny aj pôda

Pri hnojení neberieme ohľad len na nároky rastlín, ale aj na zloženie pôdy. Preto je dobré vedieť, aký tzp pôdy máme v záhrade, aby sme mu vedeli správne prispôsobiť hnojenie. Dôležité je aj to, do akej hĺbky hnojivo zapracujeme. Iba v správnej hĺbke totiž bude dobre pôsobiť. Fosforečné hnojivá začnú hneď uvoľňovať do pôdy fosfor, ktorý sa viaže na vápnik, horčík, železo i ďalšie prvky. Kyslú pôdu preto najskôr zavápnime a až potom do nej pridáme fosforečné hnojivo. Aj z dusíkatých, draselných a vápenatých hnojív sa látky ľahko uvoľňujú do pôdy. Na to všetko treba pred hnojením myslieť.

Do hĺbky, na povrch alebo na listy?

Na obaloch hnojív väčšinou nájdeme návod aj s inštrukciou ohľadom aplikácie. No niekedy môže rastline uškodiť aj správna aplikácia, čo platí najmä pre mladé rastliny. Vtedy aj predpísané množstvo rozsypané priamo okolo rastliny môže poškodiť jemné mladé korienky svojou vysokou koncentráciou látok. V takom prípade je lepšie zľahka premiešať hnojivové granuly s vrchnou vrstvou pôdy. Zabránime tak aj odplaveniu časti hnojiva do vody a výparu z dusíkatého hnojiva do ovzdušia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #kompost #hnojivo #dusíkaté hnojivá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december