Chradne vám azalka? Nečudujte sa, je to rastlina s hviezdnymi maniermi. Potrebuje miestnosť, ale nie hocijakú a tiež vodu, ale nie každú

V interiéri je prevažne teplo a sucho. Paradoxne práve to môže byť kameň úrazu pri pestovaní interiérového rododendronu, teda azalky. Keď azalka nekvitne, potrebuje v byte svetlé miesto, kde teplota nepresiahne 16 stupňov. Keď už rastlina zakvitne, presunieme ju do teplejšej izby, no teplota by tam nemala byť viac ako 20 stupňov. S ohľadom na tieto nároky sú pre azalku najvhodnejšími miestnosťami spálňa alebo svetlá chodba.

08.11.2022 15:00
azalka Foto:
debata

Uberte jej miesto, bude krajšia

Nech vás nemýli, že azalku kúpite v tesnom kvetináči. Najmä začínajúci pestovatelia urobia zásadnú chybu a presadia rastlinu do väčšej nádoby. Úmysel je síce dobrý, no postup úplne nesprávny. Azalka totiž potrebuje tesný kvetináč, pretože vtedy kvitne bohatšie. Jediné čo potrebuje, je polievanie. Nasadzovanie nových kvetov podporíme odštipovaním tých zvädnutých a po odkvitnutí výhonky ešte zaštipneme, aby sa azalka pekne rozkošatila. Pri správnej starostlivosti kvitne azalka aj dva mesiace, a to po niekoľko rokov.

Pozor na to, čím ju polievate

Okrem správnej teploty a veľkosti kvetináča si azalka veľmi potrpí aj na vodu. Kvalita vody je pri starostlivosti o túto rastlinu zásadná. Pokiaľ máte tvrdú vodu, v žiadnom prípade ňou azalku nepolievajte, pretože by ste ju zahubili. Ideálna je zrážková, teda dažďová voda, v zime prípadne aj rozpustený sneh. Keď ani jedno, ani druhé nie je práve k dispozícii, môžete použiť prevarenú vodu, čo by však nemalo byť pravidlo. Vodu z kanvice zlievajte opatrne, k rastline sa nesmie dostať vodný kameň. Celkovo platí, že vápnik je pre azalku životu nebezpečný. Aj hnojivo by malo byť draselné a fosforečné, pričom prihnojujeme počas vegetačného obdobia od jari do jesene.

čemerica Čítajte aj Pozerať, ale nechytať: rastlina, ktorej sa radšej oblúkom vyhnite. Nebezpečná krásavica klame telom, nepoužíva sa v kuchyni ani v liečiteľstve

Presádzame len s opatrnosťou

Keďže tesná nádoba je v prípade azalky jednou z podmienok prosperovania rastliny, s presádzaním sa netreba ponáhľať. Rozhodne sa doň nemusíme púšťať každú jar. Postačí presadenie raz za dva alebo tri roky, pričom vyberáme nádobu, ktorá je len o niečo väčšia než predchádzajúca. Azalke vyhovuje rašelinový substrát. Rastlina nekorení hlboko, preto jej stačí plytká nádoba. V lete jej doprajeme letnenie vonku. Celoročný pobyt v teplej a suchej miestnosti jej neprospieva. Letníme ju v polotieni. Rastline prospeje, keď ju v záhrade umiestnite blízko nejakého vodného prvku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvetináč #polievanie #presádzanie #rašelina #rododendron #azalka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december