Ktoré kvitnúce stromy sú vhodné do malej záhrady? Vyzerajú krásne po celý rok a nezaberú veľa miesta

Výhodou kvitnúcich stromov je, že od jari až do jesene skrášľujú záhradu: na jar kvetmi, neskôr zeleňou a aj plodmi, na jeseň zasa dekoratívnymi farbami. Niektoré si zachovávajú pekné listy a plody aj počas zimy. To všetko vytvára v záhrade príjemnú atmosféru. Keď zvolíme správny druh, môžeme kvitnúce stromy pestovať aj na malom priestore.

11.11.2022 15:00
kvitnúce stromy Foto:
debata

Je veľa stromov, ktoré sa pestujú pre dekoratívne kvety, a zároveň sú vhodné aj do malých záhrad. Ak máte v záhrade nedostatok miesta, vyberte si stromy, ktoré nedosahujú veľkú výšku, a pritom vyzerajú krásne. Taký je napríklad orgován, magnólia, okrasná čerešňa alebo višňa. Jarabina vtáčia má v máji a júni nápadné súkvetia bielych kvetov. Potom vytvorí veľké ružice sýtooranžových malvičiek, ktoré začínajú zrieť koncom augusta a tvoria krásnu dekoráciu aj v zime. Veľmi pekne vyzerá tiež muchovník Lamarckov, jablone a jarabina mukyňová.

dulovec nádherný Čítajte aj Ker čo krásne kvitne, bohato rodí a nepotrebuje veľa. Jeho plody ochránia pred zimnými virózami aj poruchami trávenia, v kuchyni sú na nezaplatenie

Keď je miesto len na jeden strom

Aj keď máte k dispozícii iba malý vonkajší priestor pri dome či byte, môžete pestovať kvitnúci strom. Nevšedné nápadné kvety ponúka niekoľko druhov, napríklad muchovník, ktorý dosahuje výško aj šírku asi 3 metre. Vhodná je aj magnólia holá – malý, pekne košatý strom kvitnúci v apríli citrónovo voňajúcimi kvetmi. Aj okrasná jabloň je výbornou voľbou do malej záhradky, rovnako tiež marhuľa japonská – v našich podmienkach ju vysádzame pri ochrannej stene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #orgován #Magnólia #muchovník #malá záhrada #jarabina #kvitnúce stromy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december