Moruša nie je náročná na pestovanie. Jediné, na čo si skutočne potrpí, je dostatok slnka a priestoru. Tento strom je rozšírený v južných krajinách, kde sa z jeho chutných plodov bežne vyrábajú džemy, kompóty, sirupy aj alkoholické nápoje. Morušu môžete pestovať aj v našich podmienkach, najmä v južných oblastiach. Strom rodí vo vrcholnom lete – v júli a auguste. Keďže prezreté plody padajú na zem, treba pôdu pod stromom zatrávniť, aby sa neznečistili od hliny. V čase dozrievania môžete pod strom rozprestrieť fóliu, na ktorú plody padajú. Pomôžete im jednoducho strasením.

Kde a ako ju pestovať
Na jeseň alebo na jar sadíme mladé navrúbľované moruše, ktoré začnú rodiť tri alebo štyri roky po výsadbe. Čím starší strom, tým chutnejšie ovocie dáva. Moruša potrebuje slnečné miesto a veľa miesta, pôda by nemala byť podmáčaná. Strom sa rokmi dosť rozrastie, preto ho sadíme asi desať metrov od najbližšej vysadenej kultúry alebo od chodníka. Mladý stromček potrebuje oporu a prvú jar po vysadení aj rez. V ďalších rokoch postačí občasné presvetľovanie koruny, staršie stromy potrebujú omladzovací rez. Prvé dve zimy pôdu pod stromom mulčujeme, potom ju zatrávnime.
Plody chutia, listy liečia
Plody moruše čiernej sú tmavočervené, moruša biela rodí žltkasté plody. Ovocie je lahodné s výraznou sladko-kyselkavou chuťou, ktorá ho predurčuje na využitie v kuchyni. Robia sa z neho džemy, sirupy, kompóty či čatní alebo rôzne šťavy aj alkoholické nápoje. Čaj z liečivých listov moruše pomáha pri zápaloch hrdla, podporuje krvotvorbu a pomáha udržať vyrovnanú hladinu cukru v krvi. V lete nie je nič príjemnejšie, ako posedieť si v tieni moruše.