Strukoviny musia byť
Medzi potraviny, ktoré by mali byť základom nášho jedálnička, určite patria strukoviny. Fazuľa a hrach sú cennými zdrojmi rastlinných bielkovín. Fazuľu je potrebné pred konzumáciou uvariť, aby sa z nej odbúrala jedovatá látka fazín. Hrach chutí výborne na mnoho spôsobov, mladý cukrový hrášok je možné konzumovať aj so strukom, či už surový alebo tepelne upravený. Ďalšou výživnou strukovinou je bôb. U nás sa nepestuje bežne, čo je škoda, pretože je nielen zdravý, ale aj nenáročný a veľmi chutný.
Nalúskajte si orechy
V našich končinách bežne získame vlašské a lieskové orechy. Vlašský orech je skutočným pokladom pre naše zdravie. Prospieva mozgu, srdcu, tráveniu, ale aj kráse – kvalite vlasov a pokožky. Keď orechy skladujeme na tmavom, suchom a chladnom mieste, vydržia aj štyri roky. V záhradách môžeme pestovať aj liesku. Lieskové oriešky sú nielen veľmi chutné, ale aj zdravé. Okrem srdca a trávenia prospievajú aj nervovej sústave, svalom a krvi.
Čítajte aj Obyčajná lacná zelenina, a pritom taká prospešná! Zneškodňuje baktérie a vírusy, prospieva srdcu, pôsobí proti starnutiu, pripraví telo na tehotenstvoSemienka sú zásobárne zdravia
Tekvicové semienka môžeme jesť aj so šupkami, keď ich opražíme a dochutíme. Majú vysokú nutričnú hodnotu, obsahujú minerály a vitamíny, ktoré naše telo potrebuje. Tekvicové semienka prospievajú srdcu, imunite, kostiam aj mužským orgánom. Veľmi hodnotné sú aj slnečnicové semienka, ktoré pomáhajú udržať zdravé srdce, kosti, pokožku aj vlasy. Pôsobia protizápalovo a obsahujú veľa vitamínov. Sú dobré aj na psychiku, pretože podporujú dobrý spánok a dobrú náladu.