Sú lacné, zasýtia, chutia výborne a ešte aj zlepšia náladu. Pre telo sú najcennejšie úplne obyčajné plodiny

Či už ide o mozog, srdce, kožu alebo hormóny, naše telo nebude správne fungovať bez bielkovín. Pokiaľ ide o rastlinné bielkoviny, získať ich môžeme vcelku jednoducho a lacno – z vlastnej úrody. Najlepšie sú bežné plodiny. Hoci sú úplne obyčajné, chutia výborne a sú plné cenných látok. Také sú strukoviny, orechy aj rôzne semená.

28.11.2022 15:00
orechy a semená Foto:
debata (1)

Strukoviny musia byť

Medzi potraviny, ktoré by mali byť základom nášho jedálnička, určite patria strukoviny. Fazuľa a hrach sú cennými zdrojmi rastlinných bielkovín. Fazuľu je potrebné pred konzumáciou uvariť, aby sa z nej odbúrala jedovatá látka fazín. Hrach chutí výborne na mnoho spôsobov, mladý cukrový hrášok je možné konzumovať aj so strukom, či už surový alebo tepelne upravený. Ďalšou výživnou strukovinou je bôb. U nás sa nepestuje bežne, čo je škoda, pretože je nielen zdravý, ale aj nenáročný a veľmi chutný.

Nalúskajte si orechy

V našich končinách bežne získame vlašské a lieskové orechy. Vlašský orech je skutočným pokladom pre naše zdravie. Prospieva mozgu, srdcu, tráveniu, ale aj kráse – kvalite vlasov a pokožky. Keď orechy skladujeme na tmavom, suchom a chladnom mieste, vydržia aj štyri roky. V záhradách môžeme pestovať aj liesku. Lieskové oriešky sú nielen veľmi chutné, ale aj zdravé. Okrem srdca a trávenia prospievajú aj nervovej sústave, svalom a krvi.

cvikla Čítajte aj Obyčajná lacná zelenina, a pritom taká prospešná! Zneškodňuje baktérie a vírusy, prospieva srdcu, pôsobí proti starnutiu, pripraví telo na tehotenstvo

Semienka sú zásobárne zdravia

Tekvicové semienka môžeme jesť aj so šupkami, keď ich opražíme a dochutíme. Majú vysokú nutričnú hodnotu, obsahujú minerály a vitamíny, ktoré naše telo potrebuje. Tekvicové semienka prospievajú srdcu, imunite, kostiam aj mužským orgánom. Veľmi hodnotné sú aj slnečnicové semienka, ktoré pomáhajú udržať zdravé srdce, kosti, pokožku aj vlasy. Pôsobia protizápalovo a obsahujú veľa vitamínov. Sú dobré aj na psychiku, pretože podporujú dobrý spánok a dobrú náladu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #orechy #semená #strukoviny #fazuľa #hrach #tekvicové semená #slnečnicové semená #lieska
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december