Nenáročná drevina, ktorá dáva super zdravé plody. Podporujú imunitu, trávenie, znižujú cholesterol a majú viac vitamínu C ako pomaranče

Či už ho budete pestovať ako ker alebo ako strom, rakytník rešetliakový je jedna z najmenej náročných ovocných drevín. Prispôsobí sa každej pôde, odolá mrazu, škodcom aj chorobám. Pritom dáva plody, ktoré sú považované za superpotravinu. Obsahujú viac vitamínu C než pomaranče a v sezóne chrípok a iných viróz významne posilňujú obranyschopnosť organizmu.

04.01.2023 15:00
rakytník Foto:
debata (2)

Pomáha celému telu

Tým sa zoznam priaznivých účinkov rakytníka ani zďaleka nekončí. Drobné žltooranžové plody sú skutočným prírodným pokladom pre naše zdravie. Okrem imunity podporujú aj trávenie, chránia pokožku, močové ústrojenstvo i zrak, posilňujú srdce a cievy, znižujú cholesterol, zlepšujú kvalitu vlasov a nechtov. Keď už ste ochoreli na niektorú sezónnu virózu, čaj alebo sirup z rakytníka vám pomôže dostať sa rýchlo do formy.

Ako ho pestujeme

Rakytník je nenáročná ovocná drevina, ktorá sa dokáže prispôsobiť prakticky všetkým našim pestovateľským podmienkam. Dobre odoláva mrazu, suchu, vlhku aj chorobám a škodcom. Tento opadavý ker či strom môžete vysadiť aj na problematických miestach, ktoré potrebujete spevniť alebo zúrodniť. Rakytník je cudzoopelivá drevina, preto potrebujete samčiu aj samičiu rastlinu. Rakytník sa opeľuje vetrom, preto je lepšie vysadiť na jednu samčiu rastlinu viac samičích rastlín. Vysádzame na jar alebo na jeseň, medzi stromčekmi nechávame približne dvojmetrové medzery.

kumkvat Čítajte aj Je veľmi zdravý, maličké plody vám dodajú vitamíny i minerály, jedlá je aj šupka. Super ovocie, ktoré sa zaslúžilo o vznik limetky

Režeme a tvarujeme

Rakytník sa ľahko rozmnožuje odrezkami. Pri reze odstraňujeme slabé a poškodené konáre, pričom drevinu zároveň tvarujeme do želanej podoby, či už kra alebo stromu. Rakytník rodí na jednoročnom dreve, preto režeme maximálne tretinu z koncových výhonkov. Raz za niekoľko rokov urobíme omladzovací rez. Okrem rezu nevyžaduje rakytník žiadnu starostlivosť. Keďže je prispôsobivý a odolný, môže sa občas prejavovať až invazívne, preto okolo neho kosíme, aby sa nerozširoval.

harmanček Čítajte aj Zápaly, bolesti, chronické ťažkosti. Keď vás trápia močové cesty, pomôžu rastliny, ktoré by ste si inak ani nevšimli

Super zdravé, no nie úplne chutné plody

Uprostred leta, v prípade neskorších odrôd začiatkom jesene dozrievajú plody rakytníka. Zber je pomerne náročný, pretože rakytník je tŕnistá drevina. Zber si môžeme čiastočne uľahčiť tak, že odrežeme celé konáre, dáme ich zmraziť a po zmrazení plody otrasieme. Treba však dávať pozor, aby sme neodrezali príliš veľa konárov, pretože by sme sa tak pripravili o ďalšiu úrodu. Metóda rezu konárov je vhodná pre veľkých pestovateľov, inak ju používame len ako doplnok klasického ručného zberu. Plody rakytníka sú veľmi zdravé, no čerstvé nemajú lahodnú chuť, sú skôr kyselkavé a mierne horkasté. Výborné sú však v marmeládach, sirupoch, čajoch, kompótoch, olejoch aj likéroch.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #imunita #trávenie #rakytník rešetliakový #srdce #rakytník #rez #ovocná drevina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december