Zdravé, veľké a šťavnaté plody nie sú samozrejmosť. Ako docielite, aby marhule bohato rodili?

Marhule sú košaté stromy, ktorým sa dobre darí v našich južných, vinohradníckych oblastiach. Najčastejšie sa pestujú ako zákrpky alebo štvrťkmene, pričom koruna dospelého stromu môže dosiahnuť priemer 4,5 metra a zabrať plochu aj okolo 15 metrov štvorcových.

05.01.2023 15:00
marhule Foto:
debata (3)

V ovocných stenách alebo palmetách potrebujú marhule menej priestoru, no vyžadujú aspoň 2,5 metra vysokú stenu, ktorá slúži ako výhrevná ochrana. Preto by mala byť orientovaná na juh alebo západ. Najlepšie sa marhuliam darí na slnečnom mieste v závetrí. Mali by byť chránené aj pred prvým ranným slnkom, ktoré môže poškodiť kvety. Marhule uprednostňujú mierne zásaditú pôdu s pridaním množstva organickej hmoty.

Skoro na jar im hrozí zmrznutie

Marhule kvitnú zavčasu, často už na začiatku marca. Vtedy je veľké riziko, že ich ešte spáli mráz. Aby sa to nestalo, stromy potrebujú ochranu. Menšie stromčeky môžeme prikryť alebo obaliť plátennou plachtou alebo obtočíme pletivom a vzniknutý priestor vyplníme izolačnou vrstvou – slamou, lístím alebo suchou trávou. Tieto metódy ochrany sú vhodné pri malom množstve mladých stromov.

rakytník Čítajte aj Nenáročná drevina, ktorá dáva super zdravé plody. Podporujú imunitu, trávenie, znižujú cholesterol a majú viac vitamínu C ako pomaranče

Čo s veľkými stromami

Veľké marhule potrebujú iný spôsob ochrany. Známe sú parafínové kahance rozmiestnené medzi stromami. Po zapálení ohrievajú kahance ovzdušie a chránia tak stromy pred zmrznutím. Táto metóda je však drahá, vyžaduje si bezvetrie a neustálu kontrolu. Využíva sa aj postrekovanie vodou, pri ktorom sa na strome vytvorí ľadová vrstva, ktorá obalí puky, listy aj konáre. Paradoxne práve ľad ochráni strom pred mrazom. Táto metóda je jednoduchá a finančne nenáročná, treba ju však každý večer opakovať. Na posilnenie odolnosti stromov sa využívajú aj nátery kmeňov, veterné turbíny, ktoré premiešavajú teplý a studený vzduch, a tiež sa používa odparovanie vody, no iba pri slabých mrazoch.

kumkvat Čítajte aj Je veľmi zdravý, maličké plody vám dodajú vitamíny i minerály, jedlá je aj šupka. Super ovocie, ktoré sa zaslúžilo o vznik limetky

Kedy ich treba polievať

V suchých rokoch budú marhule väčšie a šťavnatejšie, keď ich od polovice mája do septembra štyri alebo päťkrát dobre polejeme. Marhuliam sa nedarí, ak okolo kmeňov rastie burina alebo tráva. Preto nechávame pri kmeni kruh voľnej pôdy, aby stromu nič neodoberalo vodu a živiny. Pôdu okolo kmeňa môžeme nastielať vrstvou kôry alebo pilín, ale tesne pri kmeni necháme v každom prípade len voľnú pôdu.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #marhule #ovocné stromy #parafínové sviečky #palmety #ochrana pred mrazom
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december