Zvýšite úrodu, zbavíte sa škodcov a chorôb. To všetko len vďaka správnej kombinácii rastlín. Vyberáme naj tipy, čo s čím sadiť

Niektoré rastliny majú priamy vplyv na iné, ktoré rastú v ich blízkosti. Takto sa rastliny môžu navzájom ovplyvňovať, a to nielen pozitívne, ale aj negatívne. Napríklad je známe, že ruže krajšie voňajú a sú menej náchylné na choroby, keď sú obklopené cesnakom. A menej ich trápia vošky, keď blízko rastie levanduľa. Fazuli sa zasa nedarí blízko cibule.

13.01.2023 15:00
kombinácie rastlín Foto:
debata

Popínavé a užitočné

Kvety, ktoré lákajú opeľovače, môžu zvyšovať úrodu niektorých plodín. Dobrými susedmi sú v tomto ohľade pupenec, povojník a hrachory. Ak chcete zmenšiť škody páchané na rastlinách voškami, prilákajte pestrice, ktorých larvy sú nenásytní konzumenti vošiek. Do záhrady ich pritiahne pupenec a pohánka. Burinu zasa odpudíte borovicovou nástielkou, pretože výlučky borovíc a ich ihličia potláčajú burinu. Zároveň zlepšujú chuť ovocia, čo zbadáte pri jahodách.

zeleninová záhrada Čítajte aj Viete, čo je to pohodlná zelenina? Pozná ju každý, ľahko ju vypestujete, lacno a zdravo ňou nakŕmite celú rodinu

Rôzne druhy zvyšujú úrodu

Keď vysadíte pokope rastliny rôznych druhov, budú spolu súťažiť menej než rastliny toho istého druhu. Sťaží sa tak šírenie chorôb a škodcov. Napríklad vysadenie bôbu a rajčiakov na rovnakom mieste pomôže zvýšiť úrodu oboch plodín.Škodcov cibule a mrkvy dokážeme zmiasť, keď túto zeleninu vysadíme spolu. Pred molicami zasa rastliny ochránime tabakom, ktorý ich chytá na svoje lepkavé listy.

Náš super tip

Rastliny, ktoré dobre znášajú slnko, môžeme využiť na zatienenie chúlostivejších druhov. Santolina ochráni korene plamienkov, ľaliám sa bude dariť, keď ich budeme pestovať spolu s malými vždyzelenými kríkmi, napríklad s lykovcami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #ruže #ľalie #kombinácie rastlín #choroby a škodcovia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december