Bohatý na vitamíny, stráži imunitu, zvyšuje odolnosť proti stresu aj sústredenie. Zoznámte sa s jedným z najvýživnejších šalátov

Pred vysiatím tejto vynikajúcej šalátovej zeleniny pôdu dobre pohrabte, aby ste z nej odstránili burinu. Treba ju aj dobre poliať. Valeriánka poľná známa ako polníček sa môže vysievať celé vegetačné obdobie. Zo semien vysiatych v marci a v apríli zberáme listy v júni a z augustových semien zasa v októbri.

20.01.2023 15:00
polníček Foto:
debata

Ako si zabezpečiť jarnú úrodu

Prvá svieža jarná zelenina je očakávanou zásobárňou potrebných vitamínov. Tie nám bohato dodá aj polníček, jeden z najvýživnejších šalátov. Hlavná sejba sa robí v auguste a septembri, pričom listy možno zberať od neskorej jesene do jari. Keď chceme zberať už na jar zberať kvalitné listy, vysievame polníček do studeného skleníka od októbra do decembra, napríklad po zbere rajčiakov.

Ktorý typ kedy vysievať

Typy s veľkými semenami majú väčšie svetlé a dosť jemné listy. Sú vhodné na jarnú i letnú sejbu a skorý jesenný zber. Obľúbené odrody sú Italian Large Leaved alebo aj Broadleaved English. Z odrôd s malými semenami vyrastú malé rastliny s hrubšími tmavozelenými listami. Keďže sa im darí v hladnejších podmienkach, sú vhodné na neskoršiu sejbu. Medzi vyhľadávané odrody patrí Verte de Cambrai a Vit.

kostihoj Čítajte aj Pomáha liečiť kĺby, hojiť rany a tlmiť zápaly. Keď ho zapracujete do hnojiva, prospeje aj záhrade

Prečo je taký zdravý

Polníček je jednou z top zdravých potravín a vďaka svojej jemne orechovej chuti je v kuchyni obľúbenou ingredienciou. Pre naše zdravie je všestranne prospešný. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov posilňuje imunitu. Stará sa aj o správnu činnosť srdca, prospieva očiam aj mozgu. Pomáha zvyšovať odolnosť proti stresu a zlepšovať sústredenosť. Ak máte nedostatok železa a trpíte anémiou, určite siahnite po polníčku.

Video
Pozrite si ako zdravo a chutne sa stravuje slovenská reprezentantka vo fitnes a Majsterka sveta vo fitnes Nikola Krčová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #vitamíny #šalát #železo #polníček #valeriánka poľná
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december