Neznesie sa s každou rastlinou
Hrach sa hodí na skorý výsev ako prvá plodina. Pestuje sa pred obilninami, no neznesie susedstvo príbuzných plodín ani ľuľkovitých rastlín. Aby bol hrach zdravý a dával bohatú úrodu, na rovnaké miesto by sme ho mali siať po troch až piatich rokoch. Hrach môžeme vysievať priamo na záhon alebo predpestovať sadenice. Predpestovanie je vhodné približne dva týždne pred sadením. Siať môžeme už pri teplotách okolo 5 stupňov.
Okopávať, polievať, podopierať
Hrach potrebuje pravidelné okopávanie, po 14 dňoch od vzídenia ho začneme kopcovať, aby mali rastliny oporu. Ako podpera rastlín dobre poslúžia lieskové prúty. Pôda má byť spočiatku mierne vlhká, neskôr rovnomerne vlhká, a to najmä vtedy, keď začne hrach kvitnúť. Počas pestovania nepotrebuje hrach hnojenie, pretože vďaka hrčkám dusíkatých baktérií na koreňoch sa dokáže sám zásobiť výživnými látkami.

Prečo je taký zdravý
Hrach je jeden z najlepších zdrojov rastlinných bielkovín. Bielkoviny spolu s vlákninou podporujú pocit plnosti, preto je hrach vhodný pre ľudí, ktorí chcú schudnúť. Je aj plný vitamínov a minerálov, vďaka čomu nám udržiava dobrú náladu a nielen duševnú, ale aj telesnú sviežosť. Udržiava hladinu cukru v krvi, podporuje zdravie srdca a ciev. Znižuje riziko rakoviny aj vzniku zápalov v tele, no treba ho konzumovať pravidelne. Vďaka hrachu budete mať silnú imunitu a zdravú pokožku aj kosti.