Náradie, na ktoré neprávom zabúdame: Prevzdušní pôdu bez obracania, pomôže pri výseve

Pred začiatkom sezóny si rozšírte kolekciu o jednozubý kyprič. Menej známy variant trojzubého sa zíde pri prevzdušňovaní, výseve aj odburiňovaní. Patrí k nezaslúžene opomínaným pomocníkom v záhonoch. Prináša niekoľko výhod oproti zdanlivo podobným nástrojom. Tento univerzál s dlhou či krátkou násadou sa vyznačuje kosákovitým zakrivením, pričom koniec kovového háku tvorí plochý výstupok.

06.02.2023 16:30
kyprič Foto:
debata

Prívetivý k pôdnym mikroorganizmom

Medzi vyznávačmi trendu trvalej udržateľnosti je populárny už od 70. rokov minulého storočia. Jednozubý kyprič s vykovaným koncových zosilnením profilu alebo privarenou platničkou vo veľkosti 2 – 5 cm však čoraz častejšie používajú ako náhradu rýľa aj konvenčnejší záhradkári. Nečudo. Prevzdušňuje totiž zeminu bez toho, aby obracal jej vrstvy. Nenarúša teda prirodzenú štruktúru životného prostredia pôdnych mikroorganizmov. Premiestnenie tých povrchových do hĺbky môže spôsobiť, že sa zadusia. Na druhej strane mnohé z dolných sfér po nežiaducom presťahovaní podľahnú kolísaniu vlhkosti a teplotným výkyvom. V tej „svojej“ vrstve však ocenia lepší prísun kyslíka prostredníctvom citlivého kyprenia, zatiaľ čo povrchové budú kvitovať rovnomernejšiu distribúciu vlahy.

kvaka Čítajte aj Lacná a mimoriadne zdravá zelenina: Jedia sa listy aj plody, najchutnejšia je uprostred zimy. Naši predkovia na ňu nedali dopustiť

Východiskový rozostup dva decimetre

Jednozubý kyprič dokáže obrobiť aj utlačenú zeminu a vďaka úzkej pracovnej časti nepoškodzuje nahusto pestovanú vegetáciu, respektíve rastliny pod povrchom pri odľahčovaní pôdy alebo odstraňovaní zelenej pliagy. Pri kyprení prázdnych zón postupujte diagonálnymi ťahmi najprv jedným smerom a potom kolmo na tieto línie: vzniknú akési kosoštvorce. Za východiskový rozostup rovnobežiek považujte 20 cm, pričom o niečo menší logicky má byť pri ťažšej pôde a väčší pri ľahšej. Jednozubý kyprič zároveň poslúži aj pri výseve: ostrým špicom sa bezproblémovo vytvárajú priehlbiny v substráte.

Radšej dve verzie s fixným spojom

Dlhá rúčka jednozubého kypriča poskytuje úľavu pre chrbticu a kolená. Krátka zase umožňuje počínať si precíznejšie a hodí sa na vyvýšené záhony, kvetináče, eventuálne hroby. K dispozícii sú aj súpravy s vymeniteľnou rukoväťou, berte však do úvahy, že uchytenie môže byť nestabilné vzhľadom na odpor pracovnej časti pri používaní. Lepšie teda je zadovážiť si dve samostatné verzie s fixným spojom. Pri výbere zohľadnite aj väčšiu pevnosť a bezpečnosť úchopu, keď je koniec držadla širší oproti porisku: dlane neskĺznu.

orgován Čítajte aj Ker čo výborne nahradí tuje a nesužujú ho choroby. Koncom zimy potrebuje rez

Oceľ dlhšie vydrží, meď je praktickejšia

Robustný zakrivený hák jednozubého kypriča z nehrdzavejúcej ocele je odolný proti mechanickej námahe i poveternostným vplyvom, oveľa pomalšie podlieha korózii a celkovo má uspokojivú životnosť. Medený variant uvoľňuje do podložia spomenutý stopový prvok prospešný pre flóru, pri únavovom ohnutí nástroja sa dá aj svojpomocne spätne vytvarovať a zásluhou nižšej hmotnosti i menšieho trecieho odporu sa s ním jednoduchšie narába.

Umyť, vydezinfikovať a zavesiť

Jednozubý kyprič na jeseň pred odložením do suchého prostredia vyčistite vodou nasiaknutou do špongie, dôkladne utrite a vydezinfikujte na zničenie patogénov. V skladisku ho zaveste, aby sa pod kovovým hrotom nekumulovala vlhkosť, ktorá má negatívny dopad na trvácnosť náradia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #náradie #jednozubý kyprič #pôdne mikroorganizmy #kyprenie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december