Prospievajú imunite, tráveniu aj duševnej pohode. Ktoré kvety sa dajú jesť a s čím ich kombinovať?

Kvety na tanieri oslovia hneď tri zmysly, hoci skeptici by asi predpokladali, že iba zrak. Jedlám dodávajú bonusovú arómu a netradičnú chuť – jedny korenistú, iné kyselkavú, ďalšie sladkú. Konzumovať môžete prekvapujúco a zužitkovateľne veľa druhov kvetov. Čo je dobré vedieť, kým sa pustíte do gastronomického experimentu?

11.02.2023 16:00
jedlé kvety Foto:
debata

Ostražitosť ako pri hubách

Pred kuchynským spracovaním a servírovaním kvetov je veľmi dôležitá istota, že v záhone nespoznali chémiu. Úplne bez pochýb v tomto smere asi budete iba pri produkcii z rodinnej záhrady či terasy. Zároveň si počínajte tak ostražito, ako to robíte – aspoň dúfame – pri hubách. Bezpodmienečne požívajte len tie kvety, pri ktorých máte stopercentnú garanciu ich neškodnosti. Vyhnite sa konvalinke, narcisu, oleandru, azalke i verbene alias železníku, pričom tento zoznam zďaleka nie je kompletný.

Obštipkať, povytriasať a premyť

Sprievodným benefitom pri mnohých jedlých kvetoch sú priaznivé účinky na imunitu, trávenie, duševnú pohodu a zdravie celkovo. Pred samotnou prípravou v prvom rade odstráňte stonky, ale aj sepalum, čiže kališné lístky, a určite vždy tyčinky s piestikmi. Zo zvyšku opatrne povytriasajte pevné nečistoty a prípadný drobný hmyz. Na záver kvety premyte alebo im doprajte vodný kúpeľ.

prvosienka Čítajte aj Je krásna aj liečivá. Tlmí zápaly, bolesti. Zmiernite ňou stres, zlepší vám spánok

Čím tmavšia, tým intenzívnejšia

Do polievok sa hodia chuťovo striedmy nechtík, sladkastá púpava či intenzívna ruža. Pri kráľovnej kvetín pozor na trpkú chuť jej kvetných pukov. Zaujímavosťou je, že čím tmavšia odroda, tým výraznejšie lupienky pôsobia. Diétny šalát – zeleninový alebo ovocný – spestria vyvážene šmakujúca nezábudka, podobne neutrálna slnečnica, príjemne decentná fialka, horko-sladká slnečnica, kyselkavé typy magnólia a ibištek alebo dosť nekompromisne ostrá margaréta.

Uhorkový borák, oriešková sedmokráska

Občas trochu monotónne rybacie kulinárske výtvory zmenia na festival senzuálnych zážitkov tekvicový či cukinový kvet (dokonca sú vhodné na vyprážanie osve) alebo sotva zameniteľná levanduľa. Pri dávkovaní poslednej spomenutej platí, že menej býva viac. Mimochodom, porovnateľnou – hoci menej populárnou – univerzálkou ako levanduľa je šalvia. Ťažšiemu mäsu urobí dobre borák s tónom uhorky alebo orieškami dýchajúca sedmokráska.

sedmokráska Čítajte aj Deti sa z nej tešia, dospelí ju považujú za burinu. Je ale liečivka. S akými neduhmi si poradí?

Farebnosť kultivarov hrá s vami

Rizoto dotvorí mierne pikantná ľaliovka, ktorú si však nepomýľte s toxickou ľaliou. Často fádne chlebíčky prebudí horkastá a k tomu vizuálne očarujúca belasá čakanka, eventuálne kapucínka, ktorá štipľavosťou evokuje reďkovku. Z opačného konca spektra sa do domácej zmrzliny pýta sladučký jazmín. Pudingu zase vtisne prídavné lahôdkové grády lipkavec marinkový. Dezertným dobrôtkam pomôže aj špecificky svieža begónia ľadová. Pri jednotlivých aranžmánoch sa, pochopiteľne, priam podsúva využiť rozmanitú farebnosť kultivarov.

Originálne ľadové kocky

Nezabúdajte, že kvety môžete konzumovať aj z rastlín, pri ktorých sme zvyknutí na iné ich časti: týka sa to rukoly, cesnaku či pažítky. Jedlá flóra sa v čerstvom stave výborne uplatní ako ingrediencia bylinkového octu, oleja, masla, džemu, želé či kandizovaných maškŕt, ale aj likérov a sirupov vlastnej proveniencie – povedzme fialkovým spoľahlivo ohúrite. Pred párty zase môžete kvety zamraziť do kociek ľadu. Navyše, obdobie kvitnutia nevnímajte ako limit: stačí si kvety vysušiť a prisypať v takejto podobe do kulinárskych výtvorov, respektíve ich na ne poukladať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #levanduľa #ruža #púpava #slnečnica #nechtík #jedlé kvety #fialka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december