Stačí nasypať, počkať a potom už len sadiť. Kvitnúcu nádheru vypestujete aj v tieni celkom ľahko a lacno

Pestovanie zo semena je najlacnejší spôsob, ako získať veľké množstvo netýkaviek na vysádzanie. Semená stačí voľne nasypať na substrát v miske alebo inej nádobe. Nezakrývajte ich zeminou. Misku vložte do priesvitného igelitového vrecka a dajte na teplé miesto, no nie na priame slnko. Vyššia vlhkosť vo vnútri vrecka podporí rýchle klíčenie.

12.02.2023 06:00
netýkavky Foto:
debata

Žiaria aj v tieni

Netýkavky s narušenými koreňmi sa ťažko spamätávajú. Semenáčiky rozsaďte do kvetináčov alebo zakoreňovačov, len čo sú dosť veľké, aby sa s nimi dalo manipulovať. Využite novoguinejské hybridy, ktoré hýria farbami. Priesady zasaďte v máji do dobre priepustnej pôdy, kde zakvitnú. Hoci sa predávajú aj semená plnokvetých odrôd netýkaviek, len asi štvrtina z nich vytvorí plné kvety. Najviac ich má odroda Confection. Rastliny prezimujte v skleníku, kde nemrzne, na jar pripravte odrezky. Čoskoro budete mať dosť rastlín na celý záhon.

aloe Čítajte aj Pestujeme ju pre krásu, no má aj silné liečivé účinky. Na kožu pôsobí priam zázračne a funguje aj ako čistička organizmu

Množenie je jednoduché

Rozmnožiť netýkavky nie je nič ťažké. Od apríla do septembra odoberte odrezky pod dvojicou listov, skráťte čepele spodných listov, vložte odrezky do vody a postavte na svetlo. A na záver extra tip: Ak chcete mať záhon plný kvetov, vyberte netýkavku sultánsku (na obr.). Aj tienistý záhon zmení na atraktívnu a bohatú farebnú nádheru.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #odrezky #semenáčiky #netýkavky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december