Vlhkosť z pivnice vyženie tandem pomocníkov. Kde ich zoženiete a koľko vás to bude stáť?

Najmä pri menších pozemkoch niet nad pivnicu ako skladisko záhradného nábytku, náradia a mechanizácie, úrody aj zimujúcich črepníkových rastlín. Pravda, kým používanie na tieto i ďalšie účely nezmarí defektná vlhkosť. Často sa však príčina dá odhaliť a následne odstrániť svojpomocne bez dlhšej výluky a veľkých nákladov.

18.02.2023 06:00
vlhká pivnica Foto:
debata

Mikroklíma pod kontrolou

Spuchnuté drevo, plesnivejúce podušky a vankúšiky, rýchlo odchádzajúce nástroje, hnijúce plody aj okrasná flóra… Mať pod domom alebo na vzdialenej parcele murovanú pivnicu a musieť ju odstaviť pre nadmernú vlhkosť je mrzuté. V prvom rade treba odhaliť dôvod neblahého stavu, potom vykonať adekvátne opatrenia. V rámci prevencie nie je od veci kúpiť si vlhkomer a sledovať, či údaj neprekračuje 65 percent, čo je odporúčaná horná hranica pre túto zónu. Batériami napájaný senzorový smart prístroj aj s teplomerom, prehľadným digitálnym displejom, hlásičom prekročenia limitných hodnôt, indikátorom nabitia, kompatibilitou s Google Assistant a Amazon Alexa a aplikáciou pre Android aj iOS zoženiete už do 30 eur.

pieskovanie trávnika Čítajte aj Prevzdušňuje pôdu, komplikuje život burine, zarovnáva terén: Dôvodov, prečo pieskovať trávnik, je ešte oveľa viac

Bielizeň sušte inde

Niekedy – napodiv najmä v lete – postačí pravidelnejšie vetranie zabraňujúce zrážaniu vlahy na vnútorných stenách pivnice. Robte ho v teplotne prívetivejších častiach dňa, čiže na svitaní alebo neskoro večer. Myslite aj na nepriaznivé externé vplyvy, ktorým sa dá vyhnúť: napríklad sušenie vypranej bielizne práve v týchto priestoroch, ale aj pravidelná prítomnosť osôb, keď pivnicu zároveň máte ako dielňu či prázdninovú útulňu. Kým sa vám podarí identifikovať zdroj zavlhnutia, nezaškodí nasadenie mobilného elektrického ohrievača v kombinácii s prenosným sušičom muriva. Oba prístroje sa dajú aj prenajať. Na deň to bude dovedna zhruba za 30 eur, na týždeň pod 80 eur (plus vratná kaucia). Spolu vážia do 100 kg a zmestia sa do kufra auta. Ohrievač podnecuje odparovanie vlhkosti a sušič ju odvádza zo vzduchu – najlepšie fungujú v tandeme.

kyprič Čítajte aj Náradie, na ktoré neprávom zabúdame: Prevzdušní pôdu bez obracania, pomôže pri výseve

Odhaľte neviditeľné priesaky

Na netesniace potrubie ľahšie prídete, ak nie je vstavané. Ak existuje dôvodná obava, že voda by v ňom mohla zamrznúť, na zimu prívod vypnite a zvyškovú tekutinu vypustite. Horšie je to s rúrami zabudovanými do steny. Aj nepatrné praskliny dokážu svojím dlhodobým pôsobením narušiť murivo a mikroklímu. Škvrny vzbudzujúce podozrenie sa zvyčajne objavia v strede steny, smerujú k podlahe a sú tmavšie ako značky po povrchovom kondenzáte. Ak zavlhnutie vyplýva z upchaného či poškodeného odkvapu, „mapa“ sa šíri zhora. Ďalším poznávacím znamením je, že takáto škvrna priebežne slabne až mizne a znova sa objavuje po daždi či snežení. Vlhkosť, ktorá sa neprejaví stopami na omietke, zistí profesionálne zariadenie na detekciu netesností potrubia.

Keď pomôže len úprava

V prípade, že vlhkosť sústavne preniká cez nedostatočne chránené bočné steny či podlahu, čo býva predovšetkým prípad starších nehnuteľností postavených bez použitia moderných materiálov a technológií, žiaľ, naozaj účinne pomôže len rozsiahla rekonštrukcia založená na vertikálnej či horizontálnej hydroizolácii, eventuálne oboch. Bočné múry príliš nemá zmysel dodatočne izolovať zvnútra. Zvonka si to žiada najprv zemné práce na odkrytie muriva a potom aplikovanie bitúmenového náteru, tesniacej emulzie alebo sanačnej omietky. V súvislosti s podlahou sa hydroizolácia robí prostredníctvom nerezových plátov, strešnej lepenky alebo fólie, alternatívne injektážou cementu, silikónu alebo epoxidovej živice.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #pivnica #vlhkosť #záhradný nábytok
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december