Pôsobí ako sedatívum, mužom tlmí aj pohlavný pud. Alergici môžu mať problémy už len pri zbere rastliny

Pestuje sa ako technická plodina a pivovarská surovina. Chmeľ obyčajný však nie je len jednou zo základných surovín na výrobu piva. Má bohaté využitie aj vo fytoterapii, známe sú jeho utlmujúce účinky. Chmeľ pôsobí ako sedatívum, používa sa pri nespavosti, nervozite, napätí a podráždenosti. Okrem toho pomáha aj pri nechutenstve, pretože podporuje trávenie.

19.02.2023 14:00
chmeľ Foto:
debata

Liek proti bolesti

Indiáni údajne používali chmeľ na tíšenie rôznych bolestí aj zápalov. Chmeľ má upokojujúce účinky, no zároveň môže zhoršiť depresie, preto by sa mu mali vyhýbať ľudia so sklonmi k melanchólii a neodporúča sa pacientom, ktorí trpia depresiami. Ženám pomáha chmeľ zmierňovať nepríjemné príznaky prechodu a ženám v reprodukčnom veku zasa upravuje nepravidelný menštruačný cyklus. U mužov chmeľ, podobne ako pivo, tlmí pohlavný pud.

Podporuje trávenie

Chmeľ je známy prostriedok na podporu trávenia. Tu sa však výpočet jeho užitočných a liečivých vlastností nekončí. Bol potvrdený aj protivírusový, a dokonca tiež protirakovinový účinok chmeľu. Známe sú aj antibakteriálne účinky chmeľu, jeho protizápalové a analgetické vlastnosti. Chmeľ je účinným prostriedkom proti nespavosti a všetkým poruchám spánku. Odporúča sa v náročných obdobiach na upokojenie, ďalej pri chronickom strese, podráždenosti, nervozite aj na uvoľnenie pri úzkostných a panických stavoch.

pór Čítajte aj Obyčajná a pritom taká zdravá! Zelenina čo čistí krv aj črevá, posilňuje imunitu a ešte vám aj pomôže schudnúť

Chráni aj zuby

Pomerne neznámym, no nemenej silným účinkom je aj priaznivé pôsobenie na zdravie v ústnej dutine. Chmeľ chráni zuby pred zubným kazom a ďasná pred parodontitídou. Na výplachy ústnej dutiny sa však nepoužívajú odvary zo šišiek, ale z listovej časti rastliny. Chuť chmeľu v odvaroch sa dá zlepšiť pridaním mäty alebo citróna. Zvonka sa chmeľ používa pri obkladoch boľavých kĺbov alebo rán, ktoré sa zle hoja. Pri užívaní chmeľu treba vždy myslieť na to, že často vyvoláva alergickú reakciu, ktorá sa môže prejaviť už pri zbere rastliny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pivo #Chmel #depresie #zápaly #bolesti #menštruačný cyklus
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december