Rastlina miluje teplo
Aníz má aromatickú vôňu a sladkastú chuť. Je to jednoročná bylina s dutou rozkonárenou byľou, ktorá dorastá do výšky 30 až 60 centimetrov. Aníz miluje teplo a neznáša mrazy. V čase kvitnutia zdobia rastlinu biele kvety usporiadané v okolíkoch a následne plody, ktoré majú typický vyjcovitý tvar hnedej až zelenohnedej farby. Aníz pestujeme na slnečnom a chránenom mieste s priepustnou pôdou. Vysievame ho od polovice apríla, zbierame v auguste až septembri.
Pre ľahšie trávenie aj dýchanie
Aníz je veľký pomocník tráviacej sústavy, pretože pôsobí na zvýšenie vylučovania tráviacich enzýmov, čím uľahčuje metabolické procesy. Pomáha najmä pri nadúvaní a plynatosti, preto je dobré pridávať ho pri varení k surovinám, ktoré nafukujú. Okrem toho veľmi dobre pôsobí na uvoľnenie hlienov, preto býva súčasťou prieduškových čajových zmesí, ktorým dodáva nezameniteľnú sladkastú chuť a príjemnú vôňu. Kúpiť sa dá aj anízový éterický olej, ktorý môžeme nakvapkať do aromolampy pri zápaloch horných dýchacích ciest a pri kašli.
Čítajte aj Pôsobí ako sedatívum, mužom tlmí aj pohlavný pud. Alergici môžu mať problémy už len pri zbere rastlinyA dokáže ešte niečo
Aníz sa dá použiť aj na odstránenie nepríjemného zápachu z úst. Stačí požuť pár zrniečok. Pridáva sa aj do zubných pást a ústnych vôd. No a mnohí rodičia vedia, že aníz je často aj súčasťou prípravkou proti všiam. Aníz sa najčastejšie používa vo forme záparu, ktorý pripravíme tak, že pol kávovej lyžičky anízu zaparíme štvrlitrom vody. Pijeme dva- až trikrát denne. Neprekračujeme odporúčané dávky.