Pestujú sa ako maliny, o niektoré odrody sa vôbec netreba starať. Dva kríky vás bohato zásobia drobným ovocím

Pestovanie ostružín sa nelíši od pestovania malín. Odrody bez tŕňov sa ľahko ošetrujú a nové odrody, určené na balkón, prosperujú aj v závesných nádobách. Tradičné odrody ostružín tvoria dlhé tŕnisté výhonky a potrebujú dostatok priestoru. Odrody bez tŕňov rastú vzpriamene a pekne sa dajú vyviazať k opore pri stene.

26.02.2023 06:00
ostružiny Foto:
debata

Rodia bohato aj do zásoby

Keď vysadíte niektorú skoro dozrievajúco odrodu, budete mať od júla do septembra dosť ovocia nielen na priamu konzumáciu, ale aj do zimných zásob – kompótov, marmelád alebo do mrazničky. Stačia vám pritom dva ostružinové kríky. Niektoré odrody sú také nenáročné, že sa o ne skoro vôbec netreba starať. Taká je napríklad odroda Monblanc. Jej výhoda spočíva aj v tom, že rodí už na jednoročných výhonkoch.

Čo potrebujú

Ostružinám sa najlepšie darí na slnečných svahoch orientovaných na juh alebo juhozápad. Čím viac slnka, tým sladšie budú plody. Ostružina nie je taká náročná na pôdu ako malina. Rastliny vysádzame podľa možnosti na jar, pretože drevo ostružiny v zime vymŕza a jesenná výsadba je vhodná len v oblastiach s miernymi zimami. Sadenice môžeme vysádzať ešte aj začiatkom leta. Ostružiny potrebujú stabilnú vlhkosť pôdy. Udržíme ju mulčovaním, ktoré zároveň ochráni rastlinu pred napadnutím škodcami.

maliny Čítajte aj Koncom zimy robíme rez malín, no nie všetkých. Ktoré kry režeme a aké sú pravidlá tohto rezu?

Ako sa o ne starať

Všetky odrody potrebujú oporu. V auguste vyrastajú na mladých výhonkoch všetkými msermi postranné konáre, ktoré striháme na dva až štyri listy. Zber úrody je potrebné dobre načasovať. Odrody bez tŕňov rozvíjajú chuť aj arómu až niekoľko dní po tom, ako sa sfarbia do čierna. Preto sa pri zbere neunáhlite, pripravili by ste sa o najlepšiu chuť plodov. Ostružiny obsahujú viac cukru ako maliny, majú mimoriadne vysoký obsah vitamínu C aj betakaroténu, čo z nich robí super potravinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #maliny #ostružiny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december