Jedna z najzdravších potravín: Plody sú bohaté na vitamíny, tento ovocný ker zarodí aj začiatočníkom

Ak im poskytnete stredne vyživenú pôdu bez vápnika, môžete sa spoľahnúť na bohatú úrodu červených ríbezlí. To platí aj pre biele ríbezle. Najmenej náročné na pôdu sú čierne ríbezle, jedna z najzdravších potravín. To najdôležitejšie, čo môžete pre ríbezľové kríky urobiť, je potrebné urobiť na jar. Ríbezliam doprajeme dostatočnú jarnú dávku vyzretého kompostu, nastelieme pôdu okolo rastlín a presvetlíme kry odstránením starých výhonkov.

26.02.2023 14:00
ríbezle Foto:
debata (3)

Vyskladajte si úrodu

Zarodí aj jeden ríbezľový ker, pretože väčšina odrôd je samoopelivá. Pokiaľ vysadíte viac odrôd, ktoré sa budú opeľovať navzájom, budete mať od polovice júla až do augusta bohatšiu úrodu väčších plodov. Pokiaľ kvety alebo nezrelé plody z kríkov spŕchnu, na vine môžu byť jarné mrazíky alebo chladné vlhké počasie, ktoré znemožňuje pohyb opeľovačov. Tomu sa dá zabrániť buď samoopelivými alebo neskoršie kvitnúcimi odrodami. Keď je na vine sucho, pomôže polievanie.

hrozno Čítajte aj Ľahšie ho je kúpiť ako pestovať, telo sa zaň vždy poďakuje. Chutí skvelo a patrí k najzdravšiemu ovociu

Ako ich rozmnožiť

Ríbezle začínajú kvitnúť už v marci, úrodu zbierame v letných mesiacoch. Plody na priamu konzumáciu zbierame v plnej zrelosti, na džemy tesne pred plnou zrelosťou. Rozmnožiť sa ríbezle dajú veľmi ľahko odrezkami. Na prelome septembra a októbra odrežte z obľúbeného kra najsilnejšie výhonky, zbavte ich listov, narežte na časti dlhé asi 20 centimetrov a zapichnite do kvetináča s kyprou humóznou pôdou. Zakryte raždím a cez zimu nechajte vonku.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ríbezle #drobné ovocie #kry #samoopelivé odrody
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december