Chystáte sa stavať bazén? Aké úskalia má úprava okolia a na čo dávať veľký pozor

Prostredie izolované flórou od ruchu aj zvedavých pohľadov, k tomu črepníkové rastliny, na dôvažok pohodová hudba. Pobudnutie pri bazéne v záhrade je ešte príjemnejšie, keď do scenérie harmonicky zapadá vďaka vhodnému okraju. Materiálových možností je viac a pri každej sa nájdu klady aj zápory.

27.02.2023 06:00
bazén Foto:
debata (1)

Dlaždice a detská naháňačka nejdú dokopy

Dlaždice sú stále najčastejším riešením okolia záhradného bazéna zapusteného do terénu. Prihovára sa za ne priaznivá cena a konkurenčnou prednosťou pri porovnaní s inými voľbami je aj pestrosť tvarov a vzorov. Za hlavnú nevýhodu treba považovať klzkosť pri zamokrení. Samozrejme, okolo bazéna je to veľmi dôležitý a najmä pri malých deťoch značne obmedzujúci faktor, lebo bezpečnosť nadovšetko. Navyše, exteriérové podlahovky sú svojou vnútornou štruktúrou aj vzájomnými spojmi dosť náchylné na poškodenie mrazom. Platí to dokonca aj pri profesionálne vykonaných prípravných zemných prácach a inštalovaní.

Prírodný kameň zaťažuje rozpočet

Odolnejším, trvácnejším a na údržbu menej náročným variantom je prírodný kameň. Niečo však stojí. Najviac sa uplatňujú porézne druhy: pieskovec, vápenec, bridlica, žula, travertín. Predovšetkým posledný spomenutý výborne udržiava akurátne teplo a dodáva prostrediu výrazný stredomorský nádych. Používajú sa kamene zdrsnené laserovou, tepelnou alebo chemickou úpravou. Aj v tomto prípade sa pri zriaďovaní radšej obráťte na odborníka, aby sa vám nestalo, že svojpomocne osadený aranžmán vydrží vo funkčnom stave sotva jednu sezónu.

záhrada Čítajte aj Plánujete na jar zmeny v záhrade? Tu je šesť krokov, ktorých sa treba držať, aby ste neboli sklamaní

Sivá namiesto červenkastej

Pochopiteľne, zanietený záhradkár podvedome či cielene dá prednosť drevu. Je to však, žiaľ, veľmi háklivý materiál a nemôžete siahnuť po akomkoľvek. Zvoliť si treba typ rezistentný proti vlhkosti, poveternostným vplyvom všeobecne a ešte aj štiepeniu pod mechanickým náporom. Exotické dreviny ako tík či bangkirai vyzerajú aj v drážkovanom vyhotovení luxusne, sú vyhovujúco robustné a dobre vzdorujú škodcom. Unikátnosť sa však prejavuje na ich cenovke a vyžadujú si pravidelnú impregnáciu, ak majú vydržať poza dohľadné roky.

Bosí po nich neprejdete

Ihličnany ako duglaska a smrekovec dokážu čeliť hubám, plesniam i drevokaznému hmyzu aj bez chemického ošetrenia, takže neskôr sú naplno biologicky odbúrateľné. Na slnku a daždi však rýchlo strácajú svoju atraktívnu pôvodnú červenkastú farbu a sivejú. Pravda, nie každému to musí prekážať. Spálené chodidlá skôr… Pri dreve okolo bazéna totiž treba myslieť na to, že sa zvykne zahrievať až nad znesiteľnú úroveň.

živý plot Čítajte aj Chystáte sa vysadiť živý plot? Sú aj iné rastliny ako tuje. Vyberajte podľa toho, čo od plota očakávate

Fádna odolnosť, ale aj praktickosť

Ešte viac ako prírodné drevo sa na slnku rozhorúčia WPC dosky. Kompozitný materiál vyrobený z dreva (približne 60 %) a plastu (zvyšných zhruba 40 %) je na rozdiel od čistého dreva nenáročný na údržbu, trvácny a nehroziaci trieskami. Výroba však vzhľadom na surovinové a energetické vstupy predstavuje značnú záťaž na životné prostredie. Na jednej strane máte na výber z veľkého množstva farieb, na druhej strane je jednoliatosť namiesto obrazcov pomerne fádna: WPC dosky nie sú ozvláštnené letokruhmi, zahobľovanými hrčami či fascinujúcimi prechodmi medzi odtieňmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drevo #bazén #dlaždice #WPC dosky #prírodný kameň
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december