Môže byť niečo romantickejšie než oblúk z ruží? Po ktorých odrodách siahnuť, aby bol efekt dokonalý

Bez ohľadu na to, či oblúk z ruží zriadite ako vchod do záhrady, elegantný predel medzi zónami alebo spestrujúcu klenbu nad chodníčkom, sotva sa nájde pestovateľský ťah, ktorým by ste spoľahlivejšie nastolili atmosféru. Je len málo pôvabnejších a romantickejších prvkov v záhrade než oblúk z ruží. Ak také vôbec sú... Kde a ako takúto inštaláciu vytvoriť a po akých konkrétnych kráľovnách kvetín siahnuť, aby bol efekt uspokojivý?

27.02.2023 14:00
ruže Foto:
debata

Štýlotvorný aj praktický prvok

Oblúky z ruží umocňujú ušľachtilosť tejto najvzývanejšej okrasnej flóry. Okrem toho sú štýlotvorným elementom a ešte aj zvládajú mnohé praktické funkcie: vyznačujú hranice, poskytujú tieň, dodávajú vôňu, priťahujú užitočný hmyz, predstavujú zdroj pre interiérové vázy a dekorácie. Logickou voľbou sú popínavé odrody, nemusíte však vylúčiť ani stromčekové s dlhšími formovateľnými výhonmi. Nebráňte sa ani kombinácii farieb: ak ich namixujete vkusne, vyznenie bude atraktívne. Jednoduchý a zároveň uspokojivo robustný celokovový oblúk odolný proti náročným poveternostným podmienkam zoženiete za 50 – 70 eur. Bežná je výška prechodu nad dva metre pri šírke okolo 120 centimetrov. Materiálovými variantmi sú drevo, plast a bambus.

strihanie ruží Čítajte aj Skorá jar je obdobím vysádzania aj rezu ruží. Ktoré kry netreba strihať a čo ešte urobiť, aby ruže neskôr krásne kvitli?

Pol metra od opory

Pri výbere stanovišťa pre oblúk z ruží sa vyhnite azda najčastejšej a zároveň najvážnejšej chybe. Nemôžete od vegetácie chcieť, aby sa svojimi prirodzenými nárokmi prispôsobila vašim plánom. V tomto prípade sa na mieste slabo saturovanom slnkom dočkáte – aj pri všetkej predstaviteľnej starostlivosti – len a len sklamania. Stanovište dôkladne pripravte. Znamená to odstránenie buriny, koreňov, kameňov. Zapracujte do pôdy humus, aby ruže od začiatku mali k dispozícii živiny podporujúce bujný a zdravý vývoj. Zasaďte ich po jednej na každej strane, a to približne pol metra od opory, ktorú obopnú. Ponecháte tým potrebný priestor podzemnej časti. Pri veľkorysých oblúkoch môžete založiť aj dovedna štyri rastliny. Výhony orientujte lykovým motúzom alebo tenkým drôtom. Zaujímavou alternatívou sú malé syntetické svorky.

orgován Čítajte aj Ker čo výborne nahradí tuje a nesužujú ho choroby. Koncom zimy potrebuje rez

Oberajte zvädnuté kvety

Popínavé ruže najmä prvých pár dní po výsadbe intenzívne zavlažujte. Vyhnite sa však nárazovému premokreniu. Radšej im dodajte vlahu niekoľkokrát za deň v striedmych dávkach. Nerobte to okolo obeda a nezasahujte vodou listy. Od marca do júna pridávajte do zálievky kvapalné hnojivo určené práve pre ruže. Orezávajte vždy skoro na jar už po pominutí mrazov a stihnite to do polovice apríla. Zvädnuté kvety priebežne oberajte, čím podporíte rast nových. Na zimu k ružiam výdatne prihrňte organickú hmotu na zateplenie a celú konštrukciu obaľte rúnom.

Menej konvenčné riešenie

Z vhodných kultivarov ruží zvážte napríklad smotanovo sfarbenú Penny Lane, belostnú Harlekin s ružovkastými okrajmi kvetov či decentne žltkavú Gold Gate. Možno sa vám pozdáva koncept samotného oblúka, ale chcete ho zazeleniť menej konvenčne. Namiesto ruží môžete využiť napríklad vždyzelený brečtan, expresne napredujúci stavikrv baldčuánsky, na jeseň prenikavo červený pavinič alebo husto olistený vlkovec veľkolistý, na ktorý sa vzťahuje výstraha pred toxickými účinkami. Napospol dokážu predviesť rozmach nad desať metrov, takže zvládnu aj objemné výzvy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #ruže #brečtan #popínavé ruže #pavinič
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december