Skromná a taká nádherná! Oživí terasu aj tienisté miesta v záhrade, stačí ju na jar prihnojiť

Trvácna dekoratívna tráva predurčená do moderných záhrad minimalistického štýlu rákosovka oživí tienistú zónu okrasného záhona, skalku či črepník na terase alebo lodžii. Vie vyniknúť aj ako spestrujúca atraktívna solitéra, radšej sa však presadzuje v uhladených skupinách. Dokáže sa výborne adaptovať aj na stredoeurópsku klímu. Keď dostane svoje vyznávané podmienky, na priebežnú opateru je skromná.

06.03.2023 06:00
rákosovka Foto:
debata

Kompaktná, ale zároveň vzletná

Záhradnými dizajnérmi obľúbená rákosovka síce nepatrí rýchlosťou rastu medzi šprintérov, ale napokon sa efektná fontánka tvorená úzkymi poslušne prevísajúcimi listami vyšvihne aj do pol metra pri podobnej šírke. Pôsobí hutne, no zároveň vzletne a ľahko: môžu za to záchvevy listov už pri sotva citeľnom vánku. Botanické označenie znie Hakonechloa macra podľa vulkanického komplexu Hakone na ostrove Honšú, kde sa rákosovka azda najhojnejšie vyskytuje mimo „zajatia“. Kvitne nazeleno na sklonku jesene, skôr však púta elegantným olistením sformovaným do kompaktných trsov. Ba vlastne aj na spomenutom sklonku jesene sú hlavnou atrakciou práve listy, ktoré sa zo sýtej zelenej pri mnohých zástupkyniach tohto druhu prefarbujú na bronzovo, eventuálne bordovo.

V úplnom tieni sa stráca kresba

Optimálnym prostredím pre rákosovku je polotieň. Z tohto dôvodu sa hodí ako podrast drevín – najmä tých s vyššie nasadenou korunou. Vydrží aj úplnú tôňu, neblaho sa to však prejavuje na vitalite listov, respektíve kresbe na nich. Slnko nad pomery príbuzenstva solídne znáša sorta All Gold so žltkastými listami naznačenými už názvom. Zlaté pásiky na zelenom podklade a k tomu hnedé kvety má Aureola. O čosi tmavší farebný základ listov charakterizuje kontrastne v bielej panašovanú Albostriatu. V zásade redšia a vzrastom subtílnejšia odroda Beni Kaze zase púta pozornosť bordovými akcentami, v tomto zmysle sa nehatí kultivar Sunflare a už vôbec nie fajta Naomi.

veternica vznešená Čítajte aj Kvitne od marca do apríla a je krásna. Lenže čo s ňou, keď sa rozmnoží viac, než by ste si želali?

Stačí jej kompost vždy na jar

Strapatejšiu krajanku ostricu (Carex) na prvý pohľad evokujúca Hakonechloa preferuje kyprú vlhšiu pôdu s vysokým obsahom humusu a živín. Nepohrdne preto primiešaným kompostom. V takom prípade jej stačí obohatiť substrát každoročne na jar, a to rovnakou organickou hmotou. V období rastu potrebuje pravidelnú zálievku, neskôr však už iba doplnkové zavlažovanie počas suchého leta. Vhodnými susedmi sú paprade a funkie, ale vo vzdialenosti aspoň pol metra.

Podmáčaná v zime môže vyhniť

Rákosovka sa vysádza od mája do augusta. Na štvorcový meter pomestíte 6 – 7 predpestovaných rastlín približne po 5 – 6 eur. Jamy musia byť vo veľkosti dvojnásobku koreňového balu. Na vlhkom stanovišti sa účinne množí aj sama semenami. Alternatívou do suchšieho prostredia, pri ktorej potrebuje vašu aktivitu, je jednoduché delenie koreňov na jar či jeseň. Na zimu sa sťahuje do zeme, po chladnom období však spoľahlivo vzíde nanovo. Vzhľadom na mrazuvzdornosť stupňa Z6, čo je odolnosť do −23 °C, úplne postačuje prihrnutie lístia alebo štiepky k plytkým, a preto predsa len trochu háklivým podzemkom. Väčšou hrozbou pred zimou je podmáčanie, ktoré môže viesť k vyhnitiu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listy #polotieň #okrasná tráva #rákosovka #trsy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december