Trápi vás úzkosť, stres a nervozita? Pridávajú sa k tomu aj bolesti chrbta? Vyskúšajte tristoročný recept pre silné nervy a zdravé telo

Štrk, okruhliaky, hlina, piesok či blato pôsobia na moderného človeka možno až nepríjemne. No keď si z nich vybudujete chodník zdravia, veľmi rýchlo zistíte, že nohy nemáme len na chodenie, ale aj na vnímanie. A práve cez nohy, presnejšie chodidlá, môžeme stimulovať aj zlepšovanie nášho psychického i fyzického zdravia. Liečivý terén si môžete pripraviť aj v záhrade.

07.03.2023 06:00
Kneippov chodník Foto:
debata

Chodník čo lieči

Nielen kúpeľné mestá už objavili pozitívne účinky cestičiek pre chôdzu naboso. Tieto chodníky majú podklad z rôznych materiálov, ktoré sú cielene vybraté a uložené. Stimulácia organizmu pomocou prírodných elementov sa nazýva Kneippova metóda podľa jej zakladateľa Sebastiana Kneippa. Tento bavorský farár už pred viac ako tristo rokmi pochopil, že sotva môže niečo posilňovať nervy a ozdravovať telo lepšie než chôdza naboso v prírode.

Uvoľní telo, upokojí myseľ

Či už kráčate po malých, veľkých, mäkkých alebo tvrdých štruktúrach, masáž bosých nôh priaznivo ovplyvňuje aj vnútorné orgány. Zároveň uvoľňuje a upokojuje telo aj myseľ. Okrem toho posilňuje šľachy, svaly a zlepšuje koncentráciu. A malý bonus – takáto chôdza je aj zábavná. Preto neváhajte a ak máte v záhrade miesto, vybudujte si chodník zdravia. Je to jednoduchšie, než sa zdá. Stačí zabudnúť na chladné vydláždené cestičky naprieč záhradou. Siahnite radšej po dreve, kamienkoch, hline alebo piesku, prípadne ich kombinácii na rôznych úsekoch.

hruška Čítajte aj Drevina čo dáva nielen ovocie, ale aj liečivé listy. Na jar si ich nazbierajte, je to živá strava, ktorá vás prečístí a posilní

Možno už zdravý chodník máte

Chodník môžete integrovať priamo do trávnika, prípadne vyhraďte pre cestičku zdravia jeden roh záhrady. Ak už v záhrade nemáte priestor pre nové cestičky, využite existujúce. Pokiaľ sú vysypané drobným štrkom alebo vyložené drevenými polienkami, nemusíte robiť nič iné, leny sa vyzuť a kráčať. Keď by ste chceli zvýrazniť zelený element, cestičku pre chôdzu naboso obohaťte aj o liečivé rastliny. Vďačná je mäta alebo harmanček. Sú príjemné na dotyk a krásne prevoňajú vzduch v záhrade, čím ulahodia ďalšiemu vášmu zmyslu.

Začínajte pomaly

Ak ste mali nohy roky uväznené v topánkach a papučiach, na začiatku vám môže chôdza po rozsypanom štrku pripadať trochu nepríjemne. Preto radšej začnite striedaním chôdze po vlhkej tráve a plochých veľkých kameňoch. Chôdzi naboso prídete rýchlo na chuť a bez problémov prejdete na drobné kamienky alebo drevo. Nezabudnite ani na vodu. Použiť môžete aj iný materiál, napríklad kus starého lana. Vaše telo aj myseľ sa vám za námahu okamžite poďakujú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Hlina #drevo #chôdza naboso #piesok #štrk #Kneippov chodník
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december