Ochráni pred škodcami, prevzdušní pôdu a vietor ho tak ľahko neodfúkne. Máloktorý mulč je taký osožný

Máloktorá substancia je v záhrade natoľko nenápadná a zároveň mnohostranne osožná. Lávová drvina na pozemku aj pri izbovkách pôsobí nerušivo a výsostne ozdobne. Navyše, zásadne dokáže zlepšiť životné podmienky pre vegetáciu.

10.03.2023 06:00
lávová drvina Foto:
debata

Funguje ako tuhá špongia

Hlavnou prednosťou lávovej drviny ako zložky záhradnej pôdy je absorbovanie vody a jej následné postupné uvoľňovanie. Kameň z okolia sopiek má túto schopnosť vďaka svojej pórovitosti. Funguje ako tuhá špongia, ale napriek takémuto narábaniu s vlhkosťou degraduje pod jej vplyvom potešujúco pomaly. Určite pomalšie ako mulče rastlinného pôvodu, ktoré nie vždy svojím rozkladom pomáhajú, menej stabilne si držia pôvodnú farbu a ešte aj majú tendenciu nechať sa odviať vetrom. Lávová drvina vydrží bez potreby priebežného či kompletného obnovovania dlhé roky, pričom je plne organická. Nemá teda absolútne žiadne škodlivé environmentálne dopady. Regulačné pôsobenie tohto materiálu oceníte najmä na pozemkoch s extrémne suchou zeminou, respektíve s prevahou slnečných zón.

slizniak veľký Čítajte aj Ako sa konečne zbaviť škodlivých slimákov? Nasaďte na ne ich dravého príbuzného, ktorý vám úrodu žrať nebude

Rôzne frakcie a farby

Lávová drvina vďaka prirodzenej drsnosti slúži aj ako ochrana pred slimačou, ktorej sa po nej len veľmi ťažko pohybuje. V prevádzkovom aj vizuálnom zmysle môžete pracovať aj s rozličnými frakciami a farbami: nemusíte sa obávať, že vás bude obmedzovať jednotná veľkosť zrna a trochu fádna tmavá hnedá. Kilogram orientačne stojí okolo jedného eura. Pri nákupe v desiatkach kilogramov sa však dostanete aj pod polovicu uvedenej ceny. Najbežnejšia frakcia je 8 – 16 mm.

Rezervoár tepla pre rastliny

Vo „voľnosti“ je základný odporúčaný pomer štyri diely pôdy a jeden granulátu, ale – ako pri všetkých mixoch – záleží na zrnitosti substancie a ďalších vstupných faktoroch. Okamžite po zapracovaní granulátu sa zlepší nielen distribúcia vlahy, ale aj vzdušnosť pôdy a prítomnosť prospešných minerálnych látok a stopových prvkov. Aby toho nebolo málo, lávová drvina prispieva k duseniu buriny a ako organický solárny akumulátor zhromažďuje teplo. Po reálnom poklese hodnôt v okolí ho dodáva prízemným častiam flóry. Od jesene do jari je to veľmi žiaduci účinok.

lesná jahoda Čítajte aj Je to ideálna rastlina, tak prečo ju nepestujeme? Jej plody sú veľmi zdravé a chutia skvostne

Aranžmány aj obruby

Aj v črepníkoch umiestnených na terase alebo balkóne sa zíde schopnosť lávovej drviny pracovať s vlahou. Ako spodná drenážna sekcia optimalizuje „pitný režim“ rastlín. Na jednej strane znižuje riziko podmáčania vedúceho k hnilobe, na druhej vytvára rezervoár. Zalievať teda môžete menej často. Pri interiérovej flóre sa lávová drvina spája hlavne s moderným hydroponickým pestovaním, aj v tomto prípade však rovnako dobre splní úlohu ako drenáž v konvenčných kvetináčoch so zeminou. Miešací pomer, z ktorého treba vychádzať zostáva 4 : 1. V konečnom dôsledku vám, samozrejme, nič nebráni vonku či vnútri použiť tento špecifický komponent čisto ako okrasný na aranžmány alebo obruby.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mulč #lávová drvina #záhradná pôda #granulát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december