Chuťou sa vyrovná hríbom, ale v prírode ju nenazbierate. Urobíte z nej skvelú polievku, praženicu aj rezeň

Medzi záhradkármi má golierovka slamomilná svojich priaznivcov, ktorí na ňu nedajú dopustiť. Kto sa raz odváži pestovať túto hubu, ten sa jej už nikdy nevzdá. Je biela, mierne korenistá a veľmi chutná. V kuchyni z nej urobíte polievku, omáčku, dá sa vyprážať, sušiť aj sterilizovať v kyslom náleve podobne ako iné huby.

13.03.2023 06:00
golierovka Foto:
debata

Stačí vrstva slamy

Pestovanie golierovky nie je náročné a zvládne ho naozaj každý. Pre golierovku je najlepšie hlbšie parenisko, hubu pestujeme na vrstve akejkoľvek slamy, vysokej po niekoľkodňovom zošľapávaní a vlhčení asi 0,20 až 0,30 m. Najvhodnejší čas na založenie substrátu je zhruba v polovici mája. Asi o týždeň sa do oteplenej slamy vysádzajú asi 50 až 70 milimetrov pod povrch drobné kúsky sadiva, a to na vzdialenosť 0,15 m od seba.

Čo nasleduje potom

Je vhodné následne substrát prikryť fóliou alebo pareniskovými oknami. Teplota substrátu by sa mala pohybovať od 20 do 25 stupňov. Podľa potreby zavlažíme občas vlažnou vodou. Asi o mesiac sa objaví na povrchu substrátu biele podhubie, ktoré zakryjeme asi 50 mm vysokou vrstvou zeminy z výkopu, zmiešanej s rašelinou a pieskom. Takto sa v substráte udrží vlhko a plodnice sa neskôr nebudú vyvracať. Proti slnečnému úpalu treba chrániť parenisko polyetylénovou fóliou alebo slamenou rohožou.

hliva Čítajte aj Je chutná, veľmi zdravá a vonia krajšie ako šampiňóny. Porast zakladáme na jar, zbierať ju budeme až do decembra

Úroda býva bohatá

Zber postupne narastajúcich plodníc trvá asi od polovice júla do polovice septembra. Z plochy jedného štvorcového metra možno pozbierať asi tri kilogramy plodníc, vo fóliovníkoch aj osem kilogramov a viac. Keď substrát uchováme cez zimu v pivnici alebo ho zakryjeme dostatočnou vrstvou kompostu alebo maštaľného hnoja, aby nepremrzol, môžeme z neho vypestovať plodnice aj v nasledujúcom ro­ku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úroda #huby #substrát #plodnice #golierovka #parenisko
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december