Výsadba trvaliek má svoje pravidlá. Ktoré je najdôležitejšie a na čo všetko treba myslieť pri zostavovaní záhona?

Trvalky umiestňujeme buď k oddychovým zákutiam alebo na miesto, kam sa pozeráme z obývačky či terasy. Vždy myslíme na stabilné prvky, ktoré tvoria kostru skupiny. Pri menších skupinách stačí opora v pozadí, väčšie skupiny potrebujú oporné body priamo v záhone. Stabilnými prvkami sú zvyčajne dreviny. Vždyzelené dreviny vyniknú v zime, opadavé v období kvitnutia aj na jeseň. Oporou v pozadí môže byť aj stavba, plot, drobná architektúra alebo keramika.

17.03.2023 14:00
trvalky Foto:
debata

Nepravidelnosť nie je náhoda

Trvalkovú skupinu vysádzame vždy nepravidelne, no neznamená to, že náhodne. Najdôležitejším kompozičným pravidlom je, že najvýraznejší prvok neumiestňujeme do stredu skupiny, ale vždy trochu bokom, najlepšie asi do tretiny dĺžky a hĺbky záhona. Oproti treba tento výrazný prvok vyvážiť podobným, ale slabším prvkom. Napríklad pri použití toho istého druhu a kultivaru dáme na jednu stranu skupinu 5 až 6 rastlín, oproti iba 2 až 3 rastliny. Takisto môžeme použiť silno a jemne sfarbený kultivar alebo vyšší a nižší.

Čo je určujúca rastlina

Ak je záhon široký, vyvažujeme 3 podobné prvky. Napríklad dáme na jednu stranu veľmi nápadný prvok, na opačnú stranu slabší prvok a do popredia mimo stredu dáme najslabší prvok. V tomto prípade však už musíme kombinovať rôzne druhy. Ak je záhon dlhý, rozčleníme ho na kratšie úseky. Pre jeden úsek vypracujeme vhodné zoskupenia, ktoré potom opakujeme. Najdôležitejším prvkom skupiny je určujúca rastlina. Mal by to byť vzrastný druh, ktorému sa na danom mieste dobre darí, dlho a bohato kvitne, má výrazné farby.

rákosovka Čítajte aj Skromná a taká nádherná! Oživí terasu aj tienisté miesta v záhrade, stačí ju na jar prihnojiť

Ako vybrať doplňujúce rastliny

Musia to byť druhy kvitnúce súčasne s určujúcim druhom alebo jeho zástupcom, ale nižšie a menej výrazné. Mali by dopĺňať celkovú farebnú kompozíciu. Zvyšnú plochu vysadíme trvalkami, ktoré kvitnú v inom období. Zároveň treba myslieť na to, že veľa trvaliek, ktoré kvitnú na jar alebo v skorom lete, nemá po odkvitnutí pekný list. Takéto druhy umiestnime skôr do pozadia skupín. Nakoniec umiestnime spestrujúce trvalky, čo sú najmä rôzne cibuľoviny alebo rastliny nápadné tvarom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #výsadba #záhon #trvalky #kompozícia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december