Trochu tekvica, trochu ufo. Pestuje sa ľahko, je veľmi zdravá, nakŕmite ňou lacno celú rodinu. A ešte vám táto zelenina aj pomôže schudnúť

Hoci je táto zelenina veľmi zdravá, pestovateľsky nenáročná a v kuchyni mnohostranne využiteľná, nepatrí u nás k najbežnejšie pestovaným plodinám. Je to určite škoda, pretože záhradkárovi sa dokáže patizón za málo starostlivosti odmeniť bohatou a chutnou úrodou. Patizón je kultivar tekvice obyčajnej, ktorá patrí ku kríčkovým tekviciam. Od tekvice rozoznáme patizón na prvý pohľad vďaka tvaru plodov, ktoré pripomínajú disk alebo lietajúci tanier.

18.03.2023 06:00
patizón Foto:
debata (1)

Môžeme ho siať aj sadiť

Patizón je vďačná zelenina, ktorá nevyžaduje veľa starostlivosti, no dáva nám mnoho úžitku. Jednou z jeho predností je, že ho môžeme vysievať priamo na záhon alebo predpestovať a potom vysádzať. Priamo do záhrady patizón vysievame v teplejších oblastiach, a to od mája. Do nádob v interiéri vysievame semená približne v polovici apríla a priesady vysádzame v máji. Patizón potrebuje dostatok vlahy, slnka a dobre vyživenú priepustnú pôdu. Hlavne voda je pre túto zeleninu veľmi dôležitá.

Má to jeden háčik

Patizón je samoopelivá rastlina a o prenos peľu sa postará hmyz. No má to háčik. Kvety patizónu kvitnú iba jeden deň a ak sa nerozvinú naraz, k opeleniu nemôže dôjsť. Preto je praktické pestovať viac rastlín. Pri sadení myslíme na to, že patizón sa rozrastie a potrebuje priestor. Hnojíme ho organickým hnojivom. Úrodu patizónov zbierame už v júni alebo júli. Plody sú zrelé vtedy, keď zmenia farbu zo zelenej na žltú. Ešte lepším indikátorom zrelosti je priemer plodov okolo 15 centimetrov. Dozreté plody zbierame a nenechávame rásť ďalej, pretože by to išlo na úkor ich kvality a chuťových vlastností.

špargľa Čítajte aj Liečivá zelenina čo upravuje vysoký tlak, odstraňuje únavu a podporuje činnosť srdca. Na jar je obľúbenou lahôdkou

Je chutný aj zdravý

Patizóny obsahujú veľa vitamínov, minerálov a vody, no len málo kalórií. Preto sú vhodné pri chudnutí. Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov. Urobíte z nich krémovú polievku, môžete ho podobne ako cuketu naplniť mäsovou plnkou, vysmážať, grilovať, variť, konzervovať ako uhorky a dá sa konzumovať aj surový v čerstvých šalátoch. Patizón podporuje trávenie, čistí črevá a je vhodný pre diabetikov. Môžete si ho aj namraziť do zásoby.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #patizón #tekvica #plody #priesady #samoopelivá rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december