Na záhone vydrží desaťročia, v koláčoch nemá chybu. Patrí k najzdravšej zelenine, ktorú si môžete v našich podmienkach dopestovať

Hoci by vysoký obsah prospešných látok mohol zvádzať aj ku každodennej konzumácii, predsa len na to nie je rebarbora vhodná. Obsahuje totiž kyselinu šťaveľovú, ktorá viaže v črevách vápnik a ten sa potom nevstrebe do organizmu. Jedna alebo dve porcie rebarbory týždenne nám však neuškodia. Rastlina vydrží v dobrých podmienkach aj viac ako 20 rokov. Bledozelené alebo ružovočervené listové stopky dlhé až okolo pol metra sa zberajú mladé a používajú sa varené alebo pečené v koláčoch, ktorým dodávajú úžasnú sviežu sladkokyslú chuť.

25.03.2023 15:00
rebarbora Foto:
Rebarbora je mohutná rastlina, preto na jej pestovanie počítajte s priestorom aspoň 100 x 150 cm.
debata (1)

Sejeme na jar, sadíme na jeseň

Rebarboru môžeme pestovať aj zo semena, ale výsledky nie sú spoľahlivé. Semená sa vysievajú na jar do voľnej pôdy do hĺbky asi 2,5 centimetra do riadkov vzdialených 30 centimetrov. Mladé rastlinky sa jednotia na 15 centimetrov a na jeseň alebo na jar budúceho roka sa na trvalé stanovište vysádzajú najsilnejšie priesady. Pôdu okolo rastlín treba nahrubo nastlať a v suchom počasí dobre polievať. Každú jeseň alebo jar prihnojíme.

Pomáhame stopkám rásť

Z rebarbory rýchlenej v tme sa získavajú jemné listové stopky. Koncom zimy sa koreňové kŕčiky prikryjú hrubou vrstvou slamy alebo lístia a črepníkom, prípadne vedrom. Takto necháme rastliny asi 4 týždne, kým sa vytvoria dostatočne dlhé stopky. Rebarbora sa zberá na jar alebo začiatkom leta. Rýchlené stopky sú vhodné na zber asi o tri týždne skôr ako nerýchlené.

pekinská kapusta Čítajte aj Chráni pre rakovinou, prospieva srdcu, kostiam aj imunite. Môžete ju jesť bez obmedzenia i pri chudnutí. A pestuje sa ľahko

Chráni naše zdravie

Rebarbora je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá. Čistí črevá, podporuje trávenie a metabolizmus, prispieva k tvorbe červených krviniek a tým k okysličovaniu organizmu. Je prospešná aj pre oči a pomáha udržať psychické zdravie. Chráni srdce, kosti aj kožu. Rebarboru by si rozhodne mali dopriať ženy tesne pred menopauzou a na začiatku menopauzy, keď pomáha zmierňovať nepríjemné príznaky typické pre toto obdobie. Rebarboru konzumujeme zhruba iba mesiac v roku, a to od polovice mája do polovice júna. Potom v nej stúpa obsah kyseliny šťaveľovej, ktorá už nie je pre organizmus vhodná.

Video
Koláč z rebarbory

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #oči #koza #srdce #rebarbora #metabolizmus #červené krvinky #okysličovanie #stopky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december