Bylinky po celý rok
Trebuľku vysievame skoro na jar. Pokiaľ chceme mať čerstvé zásoby tejto bylinky po celý rok, môžeme ju vysievať kedykoľvek počas vegetačného obdobia. Počas rastu trebuľku pravidelne striháme, čím podporíme jej rast. Pokiaľ ju pestujeme v byte na okne, pri správnej starostlivosti bude rásť aj cez zimu. Do kvetináča vysievame trebuľku medzi marcom a septembrom, na záhon na jar alebo začiatkom leta. Trebuľku nepresádzame.
Ako prospieva zdraviu
Zelená vňať trebuľky je nielen dochucovadlo, ale je aj liečivá. Vňať je známa ako bohatý zdroj vitamínu C, ďalších vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Priaznivo vplýva na trávenie, na krvný tlak, na kožu a pomáha pri ťažkostiach s močovými cestami. Trebuľku je lepšie pestovať ako zbierať v prírode, pretože tam si ju môžeme pomýliť s inými rastlinami, aj jedovatými.

Čo s ňou v kuchyni
V kuchyni nájde trebuľka využitie všade tam, kde aj petržlen. Je výborná do polievok, šalátov, k zemiakom, mäsu a jedlám z vajec. Môžeme ňou dochutiť aj ryby, syrové pokrmy, primiešať ju do nátierok a dresingov. Trebuľkový čaj je výborným pomocníkom pri ochoreniach močových ciest. Rozmliaždené listy sú dobré na štípance od hmyzu. Trebuľka pomáha odvádzať z tela nadbytočnú vodu a teraz na jar dokáže povzbudiť a zahnať jarnú únavu.
Ako ju zbierať a skladovať
Za horúceho a suchého počasia trebuľka rýchlo vybieha do kvetu. Listy zberáme ešte pred kvitnutím. Môžeme ich mraziť alebo opatrne sušiť, aby nestratili svoju jemnú chuť. Trebuľku rozmnožujeme sejbou semien od jari do začiatku jesene v štvortýždenných intervaloch. Na zimné použitie ju môžeme siať skoro na jeseň do debničiek pod sklo.