Markíza anjelov je aj medzi rastlinami, voňavá a liečivá. Upokojuje, pomáha liečiť rany, podporuje trávenie a tíši bolesť

Hovorí sa jej aj rastlina anjelov, ktorých má i v mene. Archangelika lekárska, niekedy nazývaná aj angelika lekárska alebo divoký zeler, obsahuje také silné účinné látky, že si pri jej zbere i príprave treba pre istotu chrániť oči. Táto nápadná, dominantná rastlina je otužilá dvojročná bylina s veľkými delenými listami a veľkými okolíkmi. Čoskoro bude čas na zber liečivých mladých listov.

04.04.2023 16:30
archangelika lekárska Foto:
debata

Zbierame listy a stopky

Mladé listy a mladé stopky sú tie časti archangeliky, o ktoré nám ide predovšetkým. Využívajú sa však aj semená, kvety a korene rastliny. Zberáme až v druhom roku života rastliny. Pri každom kontakte s rastlinou je potrebné chrániť si oči. Ak nepotrebujeme semená, súplodia pred dozretím odrežeme, aby sme zabránili neželanému samovýsevu. Mladé listy a stopky sa využívajú najčastejšie, a to na liečivé účely aj ako ingrediencia pri varení. Zberáme ich na jar alebo začiatkom leta. Archangeliku vysievame na jeseň, semená strácajú klíčivosť už tri mesiace po dozretí.

trebuľka Čítajte aj Skvelá náhrada petržlenu, chutí aj vyzerá skoro rovnako: Zlepší trávenie, upraví tlak a telu doplní vitamín C

Čo všetko pomáha liečiť

Archangelika má upokojujúci účinok a je vhodná ako prírodné sedatívum. Upokojuje nielen nervy, ale aj svaly, preto je užitočná aj po veľkej fyzickej námahe alebo športovom výkone. Odvar z rastliny sa používa na urýchlenie hojenia rán. Likér podporuje trávenie, čaj zasa pomáha zastaviť vracanie, potlačiť migrénu a zmierniť únavu. Archangelika priaznivo pôsobí na činnosť srdca, podporuje metabolizmus a pomáha potláčať bolesť. Stopky sú výborné, keď ich kandizujeme. Listy sa používajú pri varení a výborne chutia v ovocných dezertoch a v jedlách z rýb.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #srdce #nervy #svaly #archangelika lekárska #angelika lekárska #divoký zeler
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december