Mimoriadne zdravé ovocie vás zázračne postaví na nohy po pôste alebo črevnej chrípke. A ochráni pred mnohými chorobami

Tieto rozložité dekoratívne stromy sa najčastejšie pestujú ako zákrpky, prípadne polokmene. Na jar krásne kvitnú veľkými bielymi alebo ružovkastobielymi kvetmi, na jeseň sa sfarbujú dozlata. Sú samoopelivé a vyžadujú zimný odpočinok s teplotami pod sedem stupňov. Plody majú tvar jabĺčok, sú trocha sploštené a pre svoju trpkú chuť sa konzumujú najmä zavárané. Poznáme ich pod názvom mišpule.

16.04.2023 06:00
mišpule Foto:
debata (1)

Vlhká pôda je plus

Mišpuliam sa darí na slnečných a chránených miestach, zvládnu aj polotieň. Môžu sa pestovať v rôznych pôdach, nie však v silne vápenatých alebo nepriepustných. Na dosiahnutie silného rastu a dobrej úrody je potrebná primerane vlhká pôda. Stromy, ktoré sa pestujú pre kvalitné plody, sa očkujú do podpníka Dula A. Pre polokmene sú vhodné ako podpníky hruškové plánky alebo semenáče hlohu. Najlepšie je vysádzanie od konca jesene do zimy.

Nepotrebujú veľa

Mišpule nie sú náročné na starostlivosť. Majú rovnaké nároky ako jablone, podobné ako pri jabloniach je tvarovanie zákrpka a polokmeňa. Po založení kostry stromu treba potom iba príležitostne presvetľovať konáre a odstraňovať prehusťujúce i staré konáre. Mišpule rozmnožujeme očkovaním alebo anglickou kopuláciou.

mango Čítajte aj Nazýva sa aj ovocie bohov, patrí medzi najzdravšie na svete. Dopestujete si ho na strome, ktorý sa hodí aj do malej záhradky

Mráz im zlepšuje chuť

Plody nechávame na strome čo najdlhšie, aby sa dobre vyvinula ich chuť. Trpkosť sa stráca pôsobením mrazu. Mišpule zberáme koncom jesene, keď sa už stopky plodov ľahko oddeľujú od konárov. Bezprostredne po zbere ich nekonzumujeme, treba ich nechať odležať. Predtým ponoríme stopky do slaného roztoku, aby plody nehnili. Do vzdušných debničiek ich uložíme lístkami nadol tak, aby sa nedotýkali. Konzumujeme ich po zmäknutí dužiny.

Ako nám pomáha

Mišpuľa je veľmi zdravé ovocie. Oceníte ho najmä vtedy, keď sa potrebujete postaviť na nohy po črevnej chrípke alebo inej infekcii, ktorá dala zabrať vášmu tráveniu a spôsobila vám napríklad silné hnačky. Plody mišpule dodajú telu potrebné vitamíny, minerály a iné látky aj po pôste. Sú vhodné pri cukrovke, problémoch s obličkami, pečeňou, upokojujú organizmus a chránia ho pred ochoreniami dýchacích ciest. Majú silný protivírusový účinok. Na jar organizmu prospeje mišpuľová kúra.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie #strom #plody #Mišpule #mišpuľa #jablone
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december