Kvetina teplej vody, vdovské slzy. Rôzne názvy, jedna rastlina. Za trochu starostlivosti sa odvďačí ohnivou exotickou krásou

Pripomína africkú fialku senpóliu, ponúka pozoruhodnú farebnú variabilitu. Pri starostlivosti o exotickú tanierovku stačí dodržať zopár rád. Z Mexika a všeobecnejšie Strednej Ameriky pochádzajúcu tanierovku nájdete aj pod poetickými synonymami Amorov altánok či vdovské slzy, zatiaľ čo označenie za „kvetinu teplej vody“ prezrádza jednu z jej preferencií.

19.04.2023 06:00
tanierovka Foto:
debata

Striedajú sa rýchlo, tešia dlho

Päťlupienkovité rozložité dekoratívne kvety rozžiaria izbu či balkón v črepníkoch vrátane závesných nielen počas leta. K prednostiam tanierovky (Achimenes), subtropickej trvácej byliny 25-členného rodu z čeľade gesneriovitých a radu hluchavkotvarých, patrí dlhé obdobie kvitnutia od júna do septembra. Obnovu klasicky podnietite priebežným odstraňovaním zvädnutých kvietkov. Nezľaknite sa, že jednotlivé odchádzajú značne rýchlo: je to jedna zo zvláštností tejto akvizície. Zriadiť si môžete monochromatické kolekcie, ale aj spestrujúce mixy bielej, ružovkastej, červenej, belasej a bordovej.

Presádzanie na etapy

Na zimu sa nadzemná časť tanierovky zaťahuje a zvyšok rastliny hibernuje. Súčasťou nevyhnutného každoročného jarného presádzania je počiatočné uloženie hľúz na substrát a len mierne obsypanie zeminou. Použite komerčnú zmes pre balkónovú vegetáciu alebo vlastnú z dvoch dielov listovky, jedného dielu mačinovky aj rašeliny a pol dielu piesku. Spomenutý dočasný aranžmán má siahať približne do polovice nádoby. Umiestnite ho do polotieňa pri izbovej teplote, začnite pravidelne zalievať a dosypte zeminou až vtedy, keď rastlina dosiahne úroveň okraja kvetináča. Vrcholky vtedy zrežte, čím posilníte koreňový systém a povzbudíte hojnejšie rozvetvovanie výhonkov.

archangelika lekárska Čítajte aj Markíza anjelov je aj medzi rastlinami, voňavá a liečivá. Upokojuje, pomáha liečiť rany, podporuje trávenie a tíši bolesť

Vlhko, ale bez vody v mištičke

Kráska si vyžaduje vlažnú až teplú vodu (na studenú reaguje žltými škvrnami na vajcovito kopijovitých listoch) a rozdielnu mieru zálievky podľa konkrétneho vegetačného štádia – od nulovej vo fáze oddychu cez výdatnú pri rastovej etape až po minimálnu počas kvitnutia. Absolútnym imperatívom je, že sa musíte vyhnúť podmáčaniu a zároveň vyhovieť požiadavke na stabilne mierne vlhké prostredie. Nezabudnite teda na funkčnú drenáž a vylievajte prebytočnú vlahu z podkladovej mištičky. Tekutým hnojivom zriedeným v súlade s inštrukciami od výrobcu obohacujte tanierovku raz za týždeň počas rastu a potom s mesačnou frekvenciou pri kvitnutí.

Zimný oddych s novinami

Na vnútornom parapete, ale najmä vonku tanierovka uprednostňuje svetlé stanovište, nie však spaľujúce priame slnečné žiarenie okolo obeda. Nájdite jej pozíciu orientovanú prevažne na východ či západ. Tolerovať sa dá aj čiastočné smerovanie na juh, bez ohľadu na to však platí, že kvetina nesmie byť v prievane, respektíve dosahu vetra. Hľuzy v pohode prezimujú v suchom tmavom úložisku, napríklad komore, a to aj mimo substrátu zabalené napríklad do starých novín. Nezbavujte ich však priľnutej zeminy, opatrne to urobte až na jar. S vykladaním z chránených podmienok sa v apríli-máji neunáhlite: počkajte na teplotu konštantne nad 12 stupňov. Tanierovku rozmnožujeme delením či odrezkami, zriedkavejšie výsevom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvety #presádzanie #hľuzy #tanierovka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december