Ochutí fašírky a zároveň vylieči: Silný bojovník proti zápalom aj zlepší trávenie, zničí baktérie, zahojí ekzémy i rany

Pôdopokryvnosťou dusí burinu a vypĺňa jalové zóny v záhrade. Navyše, zádušník brečtanovitý ešte aj prospieva zdraviu. Chlpáč zádušník brečtanovitý sa vo voľnej prírode na lúkach či v okolí ciest vyskytuje v európskom miernom pásme natoľko hojne, že ho neprávom zvyknú vnímať ako burinu bez úžitku. Veľká chyba.

19.04.2023 14:00
zádušník Foto:
debata

V kuchyni stačí štipka

Od apríla do júna ozvláštni záhradu roztomilými fialkastými kvetmi, vtedy by málokto povedal, že sa hodí ako ingrediencia do fašírok. Vyzerá trochu ako hluchavka a únosne pikantnou chuťou pripomína mätu, iným zase šalviu, ďalším oregano. Vyberte si… V sušenej verzii sa zádušník brečtanovitý (Glechoma hederacea) v kuchyni pýta do mletého mäsa, ktorému dodá príjemne horkastý šmrnc, v čerstvej podobe sa uplatní v peste alebo pri aromatizovaní masla. Používajte ho s mierou: do pokrmov preniká naozaj intenzívne. Štipka či byľka spomedzi prstov úplne stačí, inak bude prehnane dominovať. Na gastronomické účely sú najvhodnejšie mladé lístky ešte pred kvitnutím.

barborka Čítajte aj Čistí krv, odvádza z tela prebytočnú vodu, zlepšuje apetít a zásobuje telo potrebnými vitamínmi. V jarných šalátoch by nemala chýbať

Na kloktanie aj do kúpeľa

Práve v kombinácii so spomenutou šalviou a yzopom lekárskym vytvorí čaj, ktorý pomáha proti prieduškovej astme. Napokon, naznačuje to už jeho slovenské pomenovanie. Tlmí kašeľ a rozpúšťa hlieny, silnejší odvar ako kloktadlo potláča bolesť hrdla. Známe sú aj mixy so skorocelom a bazou čiernou. Zádušník brečtanovitý sa odporúča aj na povzbudenie chuti do jedla, zlepšenie trávenia, zmiernenie gastrointesti­nálnych ťažkostí a nápravu problémov s močovým ústrojenstvom. Má protizápalové aj antibakteriálne účinky. Obklady alebo kúpeľ s pridaním tejto bylinky podporujú hojenie rán, tíšia vyrážky, ekzémy, vredy a podobné kožné neduhy, mastička na takejto báze pomáha s kŕčovými žilami. Vňať na domáce doplnkové terapeutické využitie sa zbiera počas kvitnutia. Je zdrojom vitamínov A aj C, trieslovín, horčín, éterických olejov a draselných solí.

fazuľa obyčajná Čítajte aj Podľa názvu obyčajná, podľa účinkov na zdravie priam zázračná: Udržiava zdravé srdce a krvný tlak, chráni pred rakovinou, zlepšuje trávenie aj náladu

Husté koberce aj vzdušné kaskády

Robustnú a pritom krehko pôsobiacu trvácnu bylinku si síce môžete aj vysiať, jednoduchšie sa však rozmnožuje prostredníctvom zasadenia výhonkov. Zádušník brečtanovitý sa veľmi rýchlo zakorení a rozprestrie svoje behúne ako husté prízemné koberce. Nie je raz taký široký, ako vysoký (po kolená), ale nemá od toho ďaleko. Pri výsadbe rátajte so štyrmi kusmi na jeden štvorcový meter. Každoročne si vyžaduje prísne skrátenie. Stonky poliehajú, v závesných nádobách tvoria kaskádovité previsy.

Znesie i tmavý kút

V záhone sa zaobíde bez prihnojovania, v nádobách ocení občasné obohatenie prostredia. Viaceré verzie pútajú pozornosť atraktívnymi srdcovitými a na okrajoch vrúbkovanými panašovanými listami. Kvety sa ojedinele vyskytujú aj v bielom alebo ružovom variante. Pre takmer dokonale mrazuvzdorný zádušník brečtanovitý je ideálne polotienisté stanovište, vďaka svojej nenáročnosti však znesie aj tmavý kút. Podobne tolerantný je k výkyvom v prísune vlahy. Ak mu však nájdete len slnečné miesto, potrebuje letnú zálievku nad rámec zrážkovej činnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #kašeľ #Astma #zádušník #fašírky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december