Znižujú cholesterol, tlak a telu dodávajú všetko, čo potrebuje. Jedia sa priamo, dajú sa aj opekať a upečiete z nich fantastické koláče

Opadavý strom hikória pekanová dorastá do výšky až 30 metrov a šírky okolo 15 metrov. Je teda jasné, že sa hodí len do veľkých záhrad. Ak takú máte, pestovaním hikórie rozhodne nešliapnete vedľa. Táto drevina dáva plody, ktoré sú také zdravé, že údajne pokryjú všetky nutričné potreby tela. Reč je o pekanových orechoch.

20.04.2023 06:00
pekan Foto:
debata

Horúčavy mu nesvedčia

Pekanu sa najlepšie darí v miernom pásme, jeho domovinou je severná Amerika, presnejšie južné centrálne oblasti USA a priľahlé oblasti Mexika. Pokiaľ by sme pekan pestovali pri dlhodobých teplotách vyšších ako 38 stupňov, spôsobilo by mu to poškodenie kôry a strom by rodil menej kvalitných orechov. Aby pekan kvitol, potrebuje počas obdobia odpočinku 150 až 250 hodín teploty nižšie ako 7 stupňov.

Staršie stromčeky sú riziko

Na pestovanie vyberáme kultivary zaočkované do semenáčov pekanu, pretože stromy vypestované zo semena majú nekvalitné orechy. Pekan rýchlo tvorí mocný koreň, preto je riziko vysádzať staršie stromčeky z kontajnerov. Majú prehustenú a deformovanú koreňovú sústavu. Pekan potrebuje chránené miesto a hlbokú úrodnú pôdu. Vysádzame ho v období vegetačného pokoja do sponu 8 × 8 metrov. Pôdu okolo stromu udržiavame bez burín, prihnojujeme a zavlažujeme. Pekan len zriedkavo napádajú choroby a škodcovia.

višne Čítajte aj Keď ho teraz zrežete, budete mať zdravý strom, ktorý bohato zarodí. Jeho plody posilňujú srdce a chránia telo pred zápalmi aj pred rakovinou

Ako ho rezať a skladovať

Najskôr tvarujeme voľne rastúcu korunu, pri rodiacom strome obmedzíme rez na odstraňovanie prehustených a odumretých konárov. Prvú úrodu zbierame po 5 rokoch od vysadenia. Pekanové orechy oberáme ručne. Môžeme ich skladovať niekoľko mesiacov na studenom vzdušnom a suchom mieste. Semenáč, ktorý sa používa ako podpník, by sa mal dopestovať v hlbokých nádobách alebo v plastových vreciach, pretože jeho dlhý hlavný koreň je citlivý na poškodenie pri presádzaní.

Prospieva srdcu aj kostiam

Pekanové orechy znižujú rizikové faktory srdcovocievnych ochorení a starajú sa nielen o zdravie srdcového svalu, ale aj o normálnu hladinu cholesterolu a krvného tlaku. Pekany sú veľkí bojovníci proti zápalom a osteoporóze. Pbsahujú aj látky, ktoré zlepšujú činnosť mozgu a pomáhajú ho chrániť pred neurodegenera­tívnymi chorobami, ako je Alzheimer a Parkinson. Sú prospešné aj pri liečbe cukrovky a ženám pomáhajú zmierniť príznaky PMS.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #mozog #srdce #cholesterol #hikória pekanová #pekanové orechy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december