Túto burinu radšej nevytrhávajte: Krásne kvitne a je liečivá! Dá do poriadku srdce, cievy, močáky aj pečeň a funguje ako antidepresívum

Čiastočne mrazuvudorná nízka rastlina má dužinaté listy a stopky, ktoré sa používajú surové alebo kuchynsky upravené. Existujú zelenolisté alebo žltolisté formy. Zelená portulaka má tenšie listy a je chutnejšia, žltá zasa vyzerá v šalátoch atraktívnejšie. Portulaka zeleninová potrebuje teplé chránené polohy a ľahkú priepustnú pôdu.

20.04.2023 14:00
portulaka Foto:
debata

Pripomína sukulenty

Portulaka je poliehavá rastlina, ktorá sa rozkonáruje často až polmetrovými výhonkami. Stonky a listy sú dužinaté a pripomínajú sukulenty. To napovedá, že táto rastlina znesie aj sucho a horúčavy. Portulaka sa môže pestovať na opakovaný zber vo fáze mladých rastlín alebo ako jednotlivé rastliny. V chladných oblastiach sa vysieva koncom jari do debničiek a do voľnej pôdy sa vysádza po odznení mrazov. V teplejších regiónoch môžeme portulaku vysievať von po celé leto. Po 4 až 8 týždňoch od sejby striháme mladé rastliny na opakovaný zber alebo mladé výhonky sólo rastlín. Striháme pravidelne, kvety odstraňujeme. Pokiaľ chceme portulaku ako okrasnú rastlinu, vyberieme si vyšľachtené, v pestrých farbách kvitnúce odrody.

zádušník Čítajte aj Ochutí fašírky a zároveň vylieči: Silný bojovník proti zápalom aj zlepší trávenie, zničí baktérie, zahojí ekzémy i rany

Pomáha, kde sa dá

Portulaka má mnohostranné liečivé účinky. Pomáha udržať zdravie srdcovocievneho systému vrátane znižovania cholesterolu a úpravy krvného tlaku. Potláča zápaly a podporuje fungovanie imunity. Je účinná napríklad pri zápaloch močových ciest, zmierňuje aj problémy s obličkami a pečeňou. Výborný je portulakový obklad na popáleniny aj na kurie oká. Rastlina má vysoký obsah vitamínov, minerálov, omega3 mastných kyselín a ďalších látok, ktoré všestranne prospievajú nášmu zdraviu. Telu dodá aj dopamín a iné látky, ktoré zlepšujú náladu a pôsobia antidepresívne.

Čo s ňou v kuchyni

Portulaku jeme najlepšie čerstvú v šalátoch, môžeme ju mixovať v rôznych šťavách a dá sa z nej pripraviť aj liečivý odvar. Výborná je i v tepelne upravených jedlách, ako sú polievky, omáčky alebo rôzne zapekané pokrmy. Je vhodná aj na dochutenie nátierok a môžeme ju podávať aj ako prílohu k mäsu či rybám, prípadne ju využiť na ozdobu jedla, ktorá sa dá zjesť a prináša nám nielen estetický a chuťový zážitok, ale aj veľký úžitok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #cholesterol #zápaly #liečivá rastlina #portulaka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december