Chráni nás pred poškodením srdca, dodá telu horčík, zbaví úzkosti, nespavosti a ešte aj rozpumpuje metabolizmus

V chladných oblastiach sa pestuje do jesenných a zimných šalátov, v chránených priestoroch poskytuje vyššiu úrodu jemných listov. Je vhodná na pestovanie v medziriadkoch aj ako podplodina. Valeriánka, známa aj ako polníček, sa pestuje buď sólo ako jednotlivá rastlina alebo na opakovaný zber vo fáze mladých rastlín.

21.04.2023 06:00
valeriánka Foto:
debata

Poznáme dva typy

Existujú dva typy valeriánky: typ s veľkými ovisnutými listami a menší vzpriamený typ s tmavšími zelenými listami. Valeriánka sa začína vysievať v polovici leta priamo na záhon naširoko. Až do vzídenia rastlín je potrebné udržiavať pôdu vlhkú. Rastliny jednotíme na 10 centimetrov. Valeriánka rastie pomaly, dozrieva až o 12 týždňov, ale oplatí sa počkať. Listy sa zberajú po jednom alebo sa odreže celá rastlina tak, aby mohla vyhnať nové výhonky a poskytnúť druhú úrodu.

Upokojenie z prírody

Valeriánka je známa predovšetkým ako prírodný upokojujúci prostriedok. Pravidelne by ju mali konzumovať ľudia, ktorých trápi úzkosť, depresia, chronická nespavosť, nervozita, napätie a stres. Valeriánka zmierňuje tieto stavy a pomáha navodiť pokojný spánok. Zároveň upokojuje aj búšenie srdca a pomáha zbaviť sa bolestí hlavy súvisiacich so stresom a napätím.

zádušník Čítajte aj Ochutí fašírky a zároveň vylieči: Silný bojovník proti zápalom aj zlepší trávenie, zničí baktérie, zahojí ekzémy i rany

Čo ešte dokáže

Okrem relaxačných účinkov pomáha valeriánka upraviť trávenie a nakopnúť metabolizmus. Vďaka obsahu horčíka a ďalších potrebných látok nielen upokojuje, ale aj chráni srdce a pre telo je všeobecne veľmi prospešná. Na pestovanie nie je náročná, chuťou pripomína hlávkový šalát, preto ňou môžeme obohatiť čerstvé šaláty alebo ju použiť na sendviče, do nátierok či ako oblohu k jedlu, prípadne aj ako samostatný šalát. Valeriánka je výborná aj v omáčkach na cestoviny a v restovaných zeleninových jedlách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úzkosť #srdce #metabolizmus #šalát #polníček #valeriánka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december