Ak vás trápia bolesti hlavy, zápaly alebo horúčka, nesiahajte hneď po tabletkách. Príroda nám dáva rastlinu, ktorá účinkuje ako aspirín

Trváca rastlina so svetlozelenými listami je v lete a na jeseň zasypaná úbormi kvetov, ktoré dlho vydržia. Je nenáročná na pestovanie. Na záhone i v nádobe vyzerá atraktívne, podobá sa na chryzantému. Na rozdiel od nej je však liečivá. Listy sa používajú aj na odpodzovanie molí a kvety sa pridávajú do voňavých zmesí potpourri.

22.04.2023 14:00
rimbaba Foto:
debata

U nás takmer neznáma

Rimbaba obyčajná pochádza z juhovýchodnej Európy a u nás nie je veľmi známa. Je to škoda, pretože táto pekná rastlina nie je vôbec náročná na pestovanie a jej význam v liečiteľstve je veľký. Je známa ako účinná bylina na znižovanie horúčok, čo si všimla už aj moderná farmakológia. Už v antických dobách sa rimbaba používala tak, ako dnes používame aspirín, teda pri horúčkach, bolestiach i zápaloch.

Vysieva sa na jar a na jeseň

Rimbaba sa rozmnožuje jarným alebo jesenným výsevom, delením na jeseň alebo bazálnymi stonkovými odrezkami v lete, prípadne aj samovýsevom. Listy a kvety na sušenie zberáme v lete. Vyskytujú sa kultivary líšiace sa výškou a olistením, s jednoduchými alebo plnými kvetmi. Vďaka svojim liečivým účinkom bola rimbaba predmetom výskumov už aj v modernej farmakológii, ktorá potvrdila liečivú silu tejto rastliny.

portulaka Čítajte aj Túto burinu radšej nevytrhávajte: Krásne kvitne a je liečivá! Dá do poriadku srdce, cievy, močáky aj pečeň a funguje ako antidepresívum

Proti migréne a zápalom

Najsilnejším a dokázaným liečivým účinkom rimbaby je jej schopnosť zmierňovať bolesti hlavy a migrénu. Známa je tiež protizápalovými účinkami, či už pri zápaloch uší, kĺbov, vnútorných orgánov či pokožky. Rimbaba je prírodným aspirínom, už v antike a stredoveku ju používali pri horúčkach, zápaloch a bolestiach. Používa sa aj pri bolestiach brucha, ďalej na zmiernenie rôznych ženských ťažkostí a v lete chráni organizmus pred UV žiarením. Môže sa užívať ako tinktúra, čaj, prášok alebo obklad. Nemali by ju však užívať deti do dvoch rokov a tehotné ženy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #migréna #horúčka #zápaly #rimbaba #liečivá rastlina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december