Kvitne v lete, lieči po celý rok. Upokojí podráždené nervy, utlmí bolesti, zmierni zápaly i nevoľnosť. A ešte aj krásne vyzerá

Trváca rastlina s hlávkami červených rozoklaných kvetov kvitne celé leto a je výbornou záhonovou bylinou na vlhšie stanovištia v záhrade. Listy sa zberajú a používajú buď čerstvé alebo sušené, a to na jar alebo tesne pred kvitnutím v lete. Kvety zberáme v lete. Listy sú aromatické a dá sa z nich pripraviť chutný čaj. Pridávajú sa aj do rôznych nápojov, šalátov, k jedlám z bravčoviny alebo do potpourri.

23.04.2023 14:00
monarda Foto:
debata

Na jar zberáme aj množíme

Monarda dvojmocná sa rozmnožuje semenom alebo delením na jar a vrcholovými odrezkami v lete. Monarda veľmi pekne vonia a pestujeme ju ako okrasnú aj ako úžitkovú rastlinu. Na záhone vyzerá krásne, dá sa využiť v kuchyni pri príprave jedál a ešte je aj liečivá. Do záhrady láka včely. Potrebuje síce vlhšie miesto, no nie úplne vlhké a tienisté, pretože na takom by zahynula. Monarda pochádza z Ameriky a jej arómu i chuť poznáme z čajov Earl Grey.

valeriánka Čítajte aj Chráni nás pred poškodením srdca, dodá telu horčík, zbaví úzkosti, nespavosti a ešte aj rozpumpuje metabolizmus

Proti zápalom a nespavosti

Monarda je mnohostranne využiteľná liečivá rastlina. V princípe môžeme povedať, že ju využívame tam, kde aj materinu dúšku. Teda predovšetkým pri liečbe zápalových ochorení dýchacích ciest, a to vo forme čajov aj inhalácií. Ďalej je účinná pri napätí a nespavosti, pretože upokojuje podráždené nervy. Tlmí ženské i reumatické bolesti, zmierňuje nevoľnosť a upravuje tráviace problémy, napríklad plynatosť. Používa sa samostatne aj v rôznych bylinkových zmesiach. Pomáha aj liečiť kožné defekty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #reuma #dýchacie cesty #liečivá rastlina #monarda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december