Keď ju zjete, budete sa cítiť lepšie, aj keď vám nič nebolo. Mocná, no zabudnutá rastlina má také silné liečivé účinky, že sa ňou kedysi odháňalo zlo

Vždyzelený poloker s delenými sivozelenými listami kvitne v lete zelenkastožltými kvetmi. Pri manipulácii s listami za slnečného dňa treba mať rukavice, pretože listy obsahujú fotosenzibilizujúce látky a spôsobujú alergickú reakciu. Takisto počas užívania ruty voňavej je lepšie nevystavovať sa slnku. Rutu by nemali užívať tehotné ženy.

24.04.2023 06:00
ruta voňavá Foto:
debata

Mocná čarodejnica

Ruta voňavá bola v minulosti používaná ako jedna z najmocnejších liečivých rastlín. Dokonca jej boli v ľudovom liečiteľstve pripisované magické vlastnosti a okrem iného slúžila na odháňanie zlých síl. Neskôr upadla do zabudnutia a dnes ju pozná málokto. Pritom ide o veľmi užitočnú rastlinu, ktorú môžeme pestovať v záhrade.

Chutí štipľavo

Ako už jej názov napovedá, ruta voňavá intenzívne vonia, vďaka čomu patrí medzi bylinky využívané v parfumérii. V záhrade môžeme rutu pestovať ako okrasnú rastlinu a zároveň využiť jej liečivé účinky. Štipľavo chutiace listy sa používajú do šalátov, omáčok a jedál zo syra, no pre intenzívnu chuť aj arómu ich pridávame len v nepatrnom množstve. Listy zberáme podľa potreby tesne pred použitím. Za slnečných dní si ruky chránime gumenými rukavicami.

portulaka Čítajte aj Túto burinu radšej nevytrhávajte: Krásne kvitne a je liečivá! Dá do poriadku srdce, cievy, močáky aj pečeň a funguje ako antidepresívum

Čo je dobré vedieť

Ruta sa rozmnožuje vysievaním semien na jar alebo odrezkami z polovyzretých výhonkov koncom leta. Pestovať môžeme aj zaujímavé kultivary so škvrnitými a modrými listami. Ruta kvitne celé leto, ideálne sú pre ňu slnečné a vlhké miesta s ľahkou pôdou. Veľmi pekne vyzerá ako nízka obruba chodníkov alebo záhonov. Domovinou tohto nízkeho kra je juhovýchodná Európa a severná Afrika.

Prečo je liečivá

Ruta je účinná na rôzne cievne problémy. Posilňuje cievy a zabraňuje tvorbe tzv. metličiek. Pomáha zmierňovať aj kožné ochorenia, napríklad akné, rosaceu alebo seboroidnú dermatitídu. Zmierňuje opuchy a urýchľuje liečbu podliatín. Liečivá je najmä mladá vňať tejto rastliny. Pomáha aj pri bolestivej menštruácii, no rozhodne ju nesmú užívať tehotné ženy ani ľudia s nízkym tlakom. Vo všeobecnosti platí, že ruta je veľmi mocná liečivá rastlina a treba s ňou zaobchádzať s najväčšou opatrnosťou, čo sa týka aj užívania. Pre svoju silu a vedľajšie účinky predávkovania sa už o nej moderná literatúra o liečivých rastlinách nezmieňuje.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ľudové liečiteľstvo #liečivá rastlina #ruta voňavá #okrasná rastlina #cievne problémy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december