Vonia ako vanilka, zmierňuje bolesť, upravuje krvný tlak. Celý rok je to skromná rastlina, na jeseň však prichádza ohromujúce finále

Nenadarmo sa mu hovorí aj harlekýn. Dekoratívny väčší krík či menší stromček klerodendron počas sezóny ponúka v rôznych formách okrem obligátnej zelenej farby aj vínovú, smotanovú, ružovú a premenlivé odtiene modrej. Čím viac zľudovených synoným rastliny, tým väčší predpoklad pútavej pestrosti. V súvislosti s kríkom blaha alias stromom nádeje to platí naplno. Klerodendron je vďaka každoročným metamorfózam lákavou drevinou do predzáhradky.

24.04.2023 14:00
klododendron
debata

Ponad dva metre rastie striedmo

Pochádza z východoázijských horských svahov z polôh až do 2 500 metrov nad morom a botanicky sa volá Clerodendrum trichotomum. U nás sa najhojnejšie pestuje varieta fargesii. Dorastá približne na tri metre pri porovnateľnej šírke. Na dva metre sa vyšvihne pomerne rýchlo, potom však pridáva už iba striedmo. Síce je opadavý, čo pri ozdobnej vegetácii vždy trochu zamrzí, vyvažuje to však mrazuvzdornosťou až do mínus 20 stupňov. V miernejších stredoeurópskych končinách to obvykle spoľahlivo stačí. O to viac, že po jednorazovom namrznutí sa dokáže solídne zregenerovať. Akurát pred prvou zimou nahrňte ku kmienku suché lístie a nadzemnú časť obaľte netkanou textíliou. Drevina je síce obojpohlavná, ale zväčša pre istotu potrebuje možnosť krížového opeľovania, čiže aspoň dva kusy vedľa seba.

monarda Čítajte aj Kvitne v lete, lieči po celý rok. Upokojí podráždené nervy, utlmí bolesti, zmierni zápaly i nevoľnosť. A ešte aj krásne vyzerá

Vanilková aróma aj liečivé účinky

Klerodendron v rámci cyklu najprv očarí bordovými mladými listami, ktoré sú neskôr štandardne zelené, a to v tóne podľa typu pôdy: od tmavého pri kyslom a výživnom zázemí po svetlý v chudobnejšom substráte s vyšším pH. Koncom leta sa objavujú belostné až purpurové kvety, ktoré jednotlivo sú nenápadné, ale vo veľkých trsoch vyzerajú pôsobivo. Navyše, vydávajú príjemnú vanilkovú arómu. Mimochodom, trochu horšie je to s vajcovitými asi 15 centimetrov dlhými listami. Zápach však našťastie produkujú len pri mechanickom podráždení: napríklad trení medzi prstami. Orientálne liečiteľstvo uznáva a využíva ich analgetické účinky a pozitívny vplyv na úpravu vysokého krvného tlaku.

Nejedlé prírodné predstavenie

Keď už sa zdá, že to nemôže byť zaujímavejšie, vo finále počnúc septembrom klerodendron vytasí hviezdicovité sýto ružové kalíšky s ani nie centimetrovou bobuľkou uprostred. Vizuálne mimoriadne atraktívne plody vo veľkosti hrášku obsahujú štyri semená a sú nejedlé, ba mierne toxické. Farebný prerod sa začína krémovou, počas zrenia nasleduje pri flóre naozaj ojedinelá azúrová, ďalej tyrkysová a napokon temná modrá evokujúca čučoriedky. Zodpovedný za to je pigment trichotomín. Proces sa v zásade udeje zakaždým, ale intenzita sa odvíja od slnečnosti danej sezóny.

Leucothoe walteri Čítajte aj Aký vysoký, taký široký: Ker čo dusí burinu a zažiari aj v tienistých kútoch záhrady alebo pod stromami

Bez priamej obedňajšej páľavy

Raritný klerodendron vytvára oválnu plochú a spočiatku vzdušnú korunu, ktorá s pribúdajúcim vekom hustne a naberá dáždnikový tvar. Orezáva sa na jar po pominutí mrazov, nepotrebuje rázne skracovanie. Drevina preferuje slnečné stanovište bez obedňajšej priamej páľavy a kyslý kyprý humózny substrát. Ocení závetrie a mulčovanie na dosiahnutie stabilne vlhkého, nie však premokreného prostredia. Vzhľadom na plytké a háklivé korene udržiavajte jej okolie opatrne. Tento rod z čeľade hluchavkovitých tvorí zhruba 150 druhov. Kultivar fargesii teda zďaleka nie je jediný, po ktorom môžete siahnuť. Častými eventualitami sú bungei, speciosissimum a thomsoniae.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #krvný tlak #drevina #predzáhradka #klododendron
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december