Miluje slnko a teplo
Saturejka horská sa rozmnožuje vysievaním semien na jar a na jeseň. Množiť ju môžeme aj mäkkými odrezkami, ktoré odoberáme od neskorej jari do začiatku leta. Saturejka horská je rastlina pochádzajúca zo Stredomoria, obľubuje teda slnečné a teplé miesta. Vyhovuje jej ľahšia pôda, v teplejších oblastiach sa od apríla môže vysievať priamo na záhon. Zberá sa celá vňať, pričom rastlinu striháme čo najčastejšie, aby nedrevnatela. Saturejka horská sa dá pestovať aj na parapete.

Výborná do ťažších jedál
Saturejka je bylina, ktorá veľmi priaznivo ovplyvňuje trávenie. Preto sa pridáva do ťažších jedál. Uľahčuje stráviteľnosť mäsa aj zeleniny, ktorá spôsobuje nadúvanie, ako je napríklad kapusta alebo strukoviny. Saturejka čistí črevá od patogénov, je aj mierne močopudná a pôsobí protizápalovo. Pri varení sa do jedla pridáva až na záver, aby si zachovala chuťové vlastnosti aj arómu. Pri dlhšom varení zhorkne. Saturejka povzbudzuje činnosť srdca, prospieva nervom, pomáha navodiť pokojný spánok a pomáha aj pri ochoreniach dýchacích ciest.