Výborná náhrada čierneho korenia: Problémy so žalúdkom i trávením vyrieši rastlina, ktorá prospieva aj srdcu, nervom a zlepšuje spánok

Vždyzelený poloker s drobnými bielymi až ružovými kvetmi má malé, úzke a aromatické listy. Používajú sa najmä do jedál zo strukovín a syra. Na použitie v čerstvom stave ich zberáme podľa potreby, na sušenie a mrazenie ich zberáme vtedy, keď sa objavia kvetné púčiky. Saturejka horská má ešte príbuzný druh, nízku plazivú rastlinu vhodnú do nádob, na obruby a skalky. Saturejka záhradná má zasa fialové kvety a jemnú chuť.

25.04.2023 06:00
saturejka Foto:
debata (1)

Miluje slnko a teplo

Saturejka horská sa rozmnožuje vysievaním semien na jar a na jeseň. Množiť ju môžeme aj mäkkými odrezkami, ktoré odoberáme od neskorej jari do začiatku leta. Saturejka horská je rastlina pochádzajúca zo Stredomoria, obľubuje teda slnečné a teplé miesta. Vyhovuje jej ľahšia pôda, v teplejších oblastiach sa od apríla môže vysievať priamo na záhon. Zberá sa celá vňať, pričom rastlinu striháme čo najčastejšie, aby nedrevnatela. Saturejka horská sa dá pestovať aj na parapete.

ruta voňavá Čítajte aj Keď ju zjete, budete sa cítiť lepšie, aj keď vám nič nebolo. Mocná, no zabudnutá rastlina má také silné liečivé účinky, že sa ňou kedysi odháňalo zlo

Výborná do ťažších jedál

Saturejka je bylina, ktorá veľmi priaznivo ovplyvňuje trávenie. Preto sa pridáva do ťažších jedál. Uľahčuje stráviteľnosť mäsa aj zeleniny, ktorá spôsobuje nadúvanie, ako je napríklad kapusta alebo strukoviny. Saturejka čistí črevá od patogénov, je aj mierne močopudná a pôsobí protizápalovo. Pri varení sa do jedla pridáva až na záver, aby si zachovala chuťové vlastnosti aj arómu. Pri dlhšom varení zhorkne. Saturejka povzbudzuje činnosť srdca, prospieva nervom, pomáha navodiť pokojný spánok a pomáha aj pri ochoreniach dýchacích ciest.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #Stredomorie #bylinka #saturejka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december