Môže sa variť alebo aj chrumkať surový. Je dobrý na nervy, trávenie, zmierňuje príznaky astmy a čistí krv. Len ho nešokujte presádzaním

Dorastá do výšky asi pol metra a dosahuje približne rovnakú šírku. Využívajú sa jeho listy aj „hľuzy“, čo sú vlastne zdužinatené bázy. Listy sa používajú na dochutenie jedál alebo ako ozdoba obložených mís. Bázy sa používajú do čerstvých šalátov alebo aj pri príprave tepelne upravených pokrmov. Sladký fenikel nie je všeobecne známa a pestovaná zelenina, no je veľmi chutný a zdravý.

25.04.2023 14:00
sladký fenikel Foto:
debata

Chuť si nepomýlite

Sladký fenikel má typickú a nezameniteľnú anízovú chuť a arómu, ktorá dodá jedinečnosť každému jedlu. Rastlina znáša široké rozpätie klimatických podmienok, preto sa dá pestovať od miernych oblastí až po subtrópy. Najlepšie sa jej však darí pri vyšších vyrovnaných teplotách, dospelé rastliny znesú aj slabé mrazíky. Sladký fenikel potrebuje dobre vyživenú, no nie ťažkú pôdu, ktorá zadržiava vlhkosť. Má nízke požiadavky na dusík, nenapádajú ho škodcovia ani choroby.

Ako ho siať a vysádzať

Fenikel vysievame od začiatku jari do polovice leta. Tradičné kultivary ľahko vybiehajú do kvetu, preto sa na skoršie sejby používajú kultivary rezistentné voči vybiehaniu. Sladký fenikel neznáša presádzanie, následkom šoku vybieha do kvetu. Vysievame priamo do voľnej pôdy alebo do zakoreňovačov, z ktorých presádzame do voľnej pôdy rastlinky s maximálne 4 listami. Sladký fenikel nepotrebuje veľkú starostlivosť. Hriadky treba udržiavať bez burín, dobre polievať a nastielať. Keď bázy začnú hrubnúť a vytvárať „hľuzy“, prihŕňame ich zemou až do polovice výšky. Takto ich vybielime a získajú lahodnú sladkú chuť.

trebuľka Čítajte aj Skvelá náhrada petržlenu, chutí aj vyzerá skoro rovnako: Zlepší trávenie, upraví tlak a telu doplní vitamín C

Schované v piesku

Sladký fenikel zberáme v auguste, rastliny z neskoršieho výsevu môžeme zberať až do novembra. Vtedy môžeme rastliny pred mrazmi ochrániť tak, že ich celé preložíme do piesku v pivnici. Takto ich dlhšie zachováme v stave vhodnom na konzumáciu. Sladký fenikel má okolo 70 rôznych odrôd, u nás je známa najmä odroda s názvom Moravský. Fenikel sladký je nielen chutná, ale aj veľmi zdravá zelenina. Podporuje trávenie, zmierňuje kašeľ a príznaky astmy, čistí krv.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #trávenie #kašeľ #Astma #sladký fenikel
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december