Priláka do záhrady včely
Netradičná zelenina kozobrada pórolistá (nazývaná aj kozia brada) má fialové kvety a koreň, z ktorého pripravíte fantastickú prílohu k mäsu. Kozobrada krásne kvitne fialovými kvetmi, ktoré sú veľkým lákadlom pre včely. Je známa aj pod názvom salsifis alebo salsify. Vysievame ju v apríli, zberáme koreň, ktorý vzhľadom, použitím aj požiadavkami pripomína zeleninu čierny koreň. Koreň sa dá použiť a skladovať rovnako ako iná koreňová zelenina, stonku môžeme spracovať na spôsob špargle.
Potrebuje kyprú pôdu
Kozobradu vysievame do dobre prekyprenej pôdy, aby vytvorila rovný, nerozvetvený jedlý koreň. Zberáme ho od jesene do jari, uskladňujeme ako mrkvu. Koreň kozobrady je veľmi zdravý, upravuje pokazené alebo problematické trávenie, podporuje správnu činnosť pečene a žlčníka, zmierňuje kašeľ. Vďaka obsahu prospešných látok je kozobrada rastlinou, ktorá pozitívne vplýva na činnosť imunitného systému a funguje tiež ako prevencia rakoviny. Kozobrada dokáže aj utíšiť kašeľ a iné príznaky ochorení dýchacích ciest. Kozobrada pórolistá je vhodná pre diabetikov.
Čítajte aj Keď ju zjete, budete sa cítiť lepšie, aj keď vám nič nebolo. Mocná, no zabudnutá rastlina má také silné liečivé účinky, že sa ňou kedysi odháňalo zloPestuje sa ľahko
Kozobrada nie je náročná na pestovanie. Potrebuje slnečné miesto a kyprú, výživnú pôdu. Vzídené rastlinky jednotíme asi na 10 centimetrov. Jesenné mrazíky zjemňujú chuť koreňa, ktorý potom dostáva príjemne sladkastú chuť. Pri zbere koreňov postupujeme opatrne, aby sme ich nepoškodili, pretože vtedy z nich tečie mlieko, ktoré zhoršuje kvalitu zeleniny. Korene sú chutné najmä v tepelne upravených pokrmoch, či už dusené, varené alebo pečené.