Vhodná nielen do šalátov
Poludňovka sa môže pestovať ako trvalka aj ako jednoročná rastlina. Rastie rozložito, má dužinaté stonky a mäsité listy. Stonky i listy majú osviežujúcu chuť a dajú sa používať na niekoľko spôsobov. Najčastejšie surové do čerstvých šalátov, ale výborné sú aj tepelne upravené na spôsob špenátu. Poludňovka patrí medzi menej známe druhy drobnej šalátovej zeleniny, ktorá sa dá pestovať aj v malých záhradách alebo v kvetináčoch. Listy poludňovky sú chutné a výživné, najmä ak sa použijú mladé.
Čítajte aj Kvitne v lete, lieči po celý rok. Upokojí podráždené nervy, utlmí bolesti, zmierni zápaly i nevoľnosť. A ešte aj krásne vyzeráPotrebuje slnko a teplo
Poludňovka vyžaduje slnečné miesto a ľahkú priepustnú pôdu. V teplejších oblastiach sa vysieva priamo na záhon, v chladnejších regiónoch sa na jar vypestujú priesady, ktoré sa potom vysádzajú do voľnej pôdy. Priesady treba chrániť pred slizniakmi. Rastliny sa rozmnožujú odrezkami. Mladé listy a stonky sa dajú zberať prvýkrát asi 4 týždne po vysadení. Pravidelný zber podporuje ďalší rast. Ak chceme využívať poludňovku ako šalátovú zeleninu, treba odstrániť každý kvet. Listy a stonky vydržia čerstvé niekoľko dní. Poludňovka je bohatá na vitamíny a je obohatením každého zeleninového šalátu.