Keď budete otŕhať kvety tejto rastliny, získate chutnú šalátovú zeleninu. Pestuje sa jednoducho, výživné listy vás bohato zásobia vitamínmi

Existuje veľa menej známych druhov zeleniny, ktoré sa oplatí pestovať na použitie v surovom stave. A to samostatne, do šalátov spolu s inou zeleninou alebo aj tepelne upravené. Jedným z týchto druhov je poludňovka trblietavá, ktorá sa dá pestovať na záhone aj v nádobe. Pokiaľ ju necháte kvitnúť, nerátajte s tým, že si na nej pochutíte. No ak budete odstraňovať kvety tejto rastliny, premeníte ju na chutný a zdravý šalát.

26.04.2023 14:00
poludňovka Foto:
debata

Vhodná nielen do šalátov

Poludňovka sa môže pestovať ako trvalka aj ako jednoročná rastlina. Rastie rozložito, má dužinaté stonky a mäsité listy. Stonky i listy majú osviežujúcu chuť a dajú sa používať na niekoľko spôsobov. Najčastejšie surové do čerstvých šalátov, ale výborné sú aj tepelne upravené na spôsob špenátu. Poludňovka patrí medzi menej známe druhy drobnej šalátovej zeleniny, ktorá sa dá pestovať aj v malých záhradách alebo v kvetináčoch. Listy poludňovky sú chutné a výživné, najmä ak sa použijú mladé.

monarda Čítajte aj Kvitne v lete, lieči po celý rok. Upokojí podráždené nervy, utlmí bolesti, zmierni zápaly i nevoľnosť. A ešte aj krásne vyzerá

Potrebuje slnko a teplo

Poludňovka vyžaduje slnečné miesto a ľahkú priepustnú pôdu. V teplejších oblastiach sa vysieva priamo na záhon, v chladnejších regiónoch sa na jar vypestujú priesady, ktoré sa potom vysádzajú do voľnej pôdy. Priesady treba chrániť pred slizniakmi. Rastliny sa rozmnožujú odrezkami. Mladé listy a stonky sa dajú zberať prvýkrát asi 4 týždne po vysadení. Pravidelný zber podporuje ďalší rast. Ak chceme využívať poludňovku ako šalátovú zeleninu, treba odstrániť každý kvet. Listy a stonky vydržia čerstvé niekoľko dní. Poludňovka je bohatá na vitamíny a je obohatením každého zeleninového šalátu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #šalát #trvalka #poludňovka trblietavá
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december