Na jar do hriadok
V miernom podnebí je najvhodnejšia jarná alebo jesenná priama sejba horčice bielej do hriadok. Rastlina je vhodná na opakovaný zber, v chránených priestoroch ju pestujeme od jesene do jari. Môže sa vysievať aj bez pôdy na navlhčenú papierovú vatu, ktorú položíme na tanier uložený na parapete alebo do výsevnej debničky naplnenej zeminou. Tieto spôsoby sa môžu používať po celý rok. Ak chceme pestovať spolu horčicu a žeruchu, horčicu vysejeme o dva až tri dni neskôr ako žeruchu. Listy zostrihujeme pri výške rastlín 3 až 5 centimetrov. Horčica zvyčajne neposkytne viac ako dva alebo tri zbery.
Pochádza zo severnej Afriky
Horčica je rastlina Stredomoria a severnej Afriky. Používali ju už starí Gréci a Rimania. U nás sa pestuje od 80. rokov. Potrebuje čistú kyprú pôdu bez burín a veľa vlahy. Horčicu silno ohrozujú škodcovia, preto ju na jednom mieste pestujeme až po 5 rokoch. Rastlina má využitie ako krmivo pre zvieratá, ako korenina, šalát a využíva sa aj vo farmácii. Známe sú horčicové náplasti na utíšenie reumatických bolestí aj obklady, ktoré sa používajú pri ochoreniach dýchacích ciest.
Čítajte aj Výborná náhrada čierneho korenia: Problémy so žalúdkom i trávením vyrieši rastlina, ktorá prospieva aj srdcu, nervom a zlepšuje spánokUľahčuje trávenie
Horčica biela sa spracúva do pochutiny, ktorú každý dobre pozná. Plnotučná horčica, podobne ako samotná rastlina, uľahčuje trávenie a práve preto ju pridávame k mäsu a mäsovým výrobkom. Samozrejme, chuť horčice je veľký bonus. Horčicové semená pomáhajú utíšiť bolesť a keď z nich pripravíme horúci kúpeľ nôh, dokážu vraj odvrátiť chrípku. Semená obsahujú veľa vitamínov, minerálov a iných dôležitých a prospešných látok. Starajú sa aj o zdravie pokožky a ženám v menopauze pomáhajú udržať zdravé kosti.