Podobá sa na žihľavu, ale nepŕhli. Lieči ženské aj mužské orgány, prospieva tráveniu, dýchaniu, zmierňuje kožné problémy

Prečo sa nejaká rastlina volá hluchavka? So sluchom to určite nemá nič spoločné. Hluchavka biela dostala svoj názov podľa toho, že sa nápadne podobá žihľave, ale na rozdiel od nej nepŕhli, teda je „hluchá“. Liečitelia ju začali používať až v novoveku, oproti iným liečivkám je teda nováčik. No to nijako neznižuje jej význam.

30.04.2023 06:00
hluchavka Foto:
debata

Pre ženy aj pre mužov

Liečivé účinky majú kvety a vňať hluchavky, ktoré sa zberajú od apríla po celé leto. Zvnútra je hluchavka biela predovšetkým veľmi dobrým pomocníkom pri zápaloch ústnej dutiny a ochoreniach horných dýchacích ciest. Známa je aj ako „ženský liek“, pretože pomáha pri výtokoch, zmierňuje predmenštruačný syndróm a s ním súvisiace bolesti hlavy. Hluchavka pomáha aj mužom, priaznivo vplýva na prostatu aj močové orgány.

Aj zvonka pomáha

Hluchavka je prospešná, pokiaľ chceme rozhýbať metabolizmus, pomáha pri tráviacich ťažkostiach a problémoch s črevami. Liečivé účinky hluchavky sa prejavujú aj pri ochoreniach dýchacích ciest, pľúcnych ochoreniach a bolestiach v krku. Zvonku sa môže použiť pri hemoroidoch, kožných ekzémoch či ľahkých popáleninách. Z vňate hluchavky sa dá získať žlté farbivo, preto sa rastlina kedysi využívala v kozmetike ako preliv na plavé vlasy.

žihľava Čítajte aj Rastlina čo má trojakú smolu: Nevyzerá pekne, je mimoriadne rozpínavá a ešte aj dráždi kožu. Ako ju vypudiť z pozemku?

Kde všade ju nájdeme

Hluchavka rastie skoro všade. Nájdeme ju vo voľnej prírode aj v záhrade. Vo voľnej prírode sa vyskytuje najmä na lúkach, pri cestách, na okrajoch lesov alebo aj na divokejších miestach, ako sú napríklad skládky alebo rumoviská. Záhradkári ju považujú za burinu, no hluchavka dokáže do záhrady prilákať včely a iný užitočný hmyz. Nie každá hluchavka je burina, existujú aj okrasné druhy, ktoré môžeme pestovať v okrasnej záhrade. Rastlina dorastá do výšky okolo pol metra, kvitne bielymi kvetmi, ktoré pri zbere nesmieme postláčať. Kvety a vňať sú jedlé, môžeme ich pridávať napríklad do šalátov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #kvety #žihľava #bolesti hlavy #vňať #hluchavka biela
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december