Rastlina čo má trojakú smolu: Nevyzerá pekne, je mimoriadne rozpínavá a ešte aj dráždi kožu. Ako ju vypudiť z pozemku?

Kým nevnímate žihľavu ako prospešnú, čo sa nedá vylúčiť, má hneď trojakú smolu. Nevyzerá atraktívne, je nadštandardne rozpínavá a predstavuje aj vážny prevádzkový problém v podobe podráždenia pokožky pri dotyku. Ako sa jej zbaviť?

29.04.2023 06:00
žihľava Foto:
debata (1)

S niektorými burinami vieme spolunažívať. Majú pekné kvety, ľahko sa držia pod kontrolou, nijako neškodia, prípadne sa dajú využiť v kuchyni, doplnkovej domácej apatieke či ako prírodný postrek. V súvislosti so žihľavou platí len to posledné. Zvyčajne teda skôr máme sklon vypudiť ju z pozemku. Vôbec to však nie je jednoduché.

Teritórium zaberá agresívne

Najradikálnejším a najprácnejším spôsobom zlikvidovania nežiaducej žihľavy dvojdomej (Urtica dioica) je pokosenie, následné poobracanie pôdy a naozaj dôkladné povyberanie všetkých koreňov. Vysušené a podrvené sú uznávanou ingredienciou ľudového liečiteľstva. Myslite na to, že prehliadnutá podzemná zložka sa dokáže zregenerovať a odštartovať celý invazívny proces nanovo. Navyše, bujný koreňový systém zaberá teritórium svižne a agresívne. Ak to zanedbáte alebo odignorujete, čoskoro opäť budete čeliť rozsiahlemu hustému zamoreniu.

portulaka Čítajte aj Túto burinu radšej nevytrhávajte: Krásne kvitne a je liečivá! Dá do poriadku srdce, cievy, močáky aj pečeň a funguje ako antidepresívum

Indikátor vápenatej pôdy

Odstraňovanie žihľavy je o to komplikovanejšie, že si pri ňom treba bedlivo chrániť telo, predovšetkým členky, lýtka a ruky. Nepríjemným popáleninám sa spoľahlivo vyhnete len zásluhou hrubých gumených rukavíc. Tenšie textilné neposkytujú stopercentnú ochranu pred prienikom účinných látok, ktorými rastlina bojuje s predátormi. Aj preto slúži ako útočisko pre húsenice mnohých motýlích druhov. Mimochodom, rozmáhanie žihľavy je indikátorom vápenatej pôdy, čo sa ako zistenie zíde namiesto svojpomocného rozboru alebo testu vlastností substrátu v laboratóriu.

Tmavej fólii to potrvá rok

V porovnaní s vypletím je oveľa zdĺhavejšou možnosťou kynoženia žihľavy, ktorá si vyžaduje ešte aj určité náklady, rozloženie tmavej fólie určenej na zadusenie buriny. Štvorcový meter stojí okolo 50 centov. Cez takýto kryt nepreniká vzduch ani svetlo a vegetácia postupne kompletne odumiera. Rátajte však s tým, že záhon musíte oželieť zrejme až na jeden rok. Extrémne skôr ho budete mať nazad k dispozícii na úžitkové plodiny či okrasnú flóru pri použití biologicky odbúrateľných komerčných pesticídov, ktoré nepredstavujú riziko pre včely ani domáce zvieratá. Samozrejme, mnohým sa vzhľadom na vyznávanie filozofie ohľaduplnej činnosti prieči aj aplikovanie takto relatívne priechodných prípravkov.

záhradná fólia Čítajte aj Dusí burinu, chráni výsadbu, zvyšuje teplotu pôdy a dokáže ešte oveľa viac. No iba vtedy, keď ju správne vyberieme

Postrek aj prírodné hnojivo

Žihľava však dokáže byť aj osožná. V izolovanom kúte záhrady, kde nehrozí popŕhlenie a asertívne rozpínanie do priestoru, ju môžete cielene pestovať ako základ organického prípravku proti voškám. Nalejte do dostatočne objemnej plastovej nádoby štyri litre vody, pridajte približne 30 odtrhnutých rastlín, fundament obarte jedným litrom vriacej vody a nechajte mesiac kvasiť na slnečnom stanovišti. Každodenne premiešajte. Lúhovanie je ukončené, keď sa na hladine prestanú tvoriť bublinky. Hotovým extraktom postrekujte postihnutú flóru cez rozprašovač raz denne počas troch dní. Po zmiešaní záparu s vodou v pomere 1 : 10 výsledok poslúži ako tekuté hnojivo napríklad na uhorky, ktoré sa neráčia s rohovinou pre jej vysoký podiel dusíka a chlóru. Obohacujte ku koreňom, nezasiahnite nadzemnú časť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #žihľava #ľudové liečiteľstvo #hnojivo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december