Skvelá náhrada maggi: Upúta chuťou, vôňou, krásou i liečivými účinkami. Zmierni bolesti kĺbov, kožné, tráviace problémy a ešte vás aj zbaví otravného hmyzu

Tento vždyzelený poloker je vďaka svojmu vzhľadu a vzrastu mimoriadne vhodný do nízkych živých plôtikov alebo ako farebný kontrastný lem v okrasných záhradách. No santolina cypruštekovitá je viac než len okrasa. Ohromí vás aj svojou vôňou a chuťou, vďaka ktorej je skvelou koreninou nielen talianskej kuchyne. A to stále nie je všetko, santolina je navyše aj liečivá.

09.05.2023 14:00
santolina Foto:
debata

Čo o nej vieme

Santolina má úzke, delené, striebristosivé listy na vzpriamených stonkách. V lete vytvára množstvo žltých kvetov usporiadaných v úboroch. Santolina je poloker, ktorý môžete využiť na výsadbu nízkeho živého plota alebo steny či olemovania záhradnej zóny. Aromatické listy sa pridávajú do potpourri, sušené kvety sa používajú na aranžovanie. Listy na sušenie zberáme na jar a v lete. Kvety na sušenie zberáme v lete, po rozkvitnutí. Rastlina sa rozmnožuje odrezkami z polovyzretých bočných výhonkov koncom leta. Kultivar Nana je zakrpatená forma, ktorá dosahuje výšku iba 15 centimetrov.

Možno ste ju už videli

Santolina sa dá úspešne a jednoducho pestovať aj v našich podmienkach, no skôr ako zo slovenských záhrad ju zrejme poznáte z dovolenky v Chorvátsku. Jej domovom je totiž Dalmácia. Ak sa rozhodnete santolinu pestovať, určite neobanujete. Je pekná, svojimi žiarivo žltými kvetmi rozžiari každú záhradu. Potrebuje slnečné miesto a ľahkú pôdu. Na záhone vyzerá pôvabne nielen v lete, ale aj na jeseň, a dokonca i v zime, pokiaľ sa rozhodnete ponechať na mieste suché rastliny. Santolina záhradu nielen skrášli, ale aj rozvonia.

živý plot Čítajte aj Zakvitnutý, vždyzelený alebo bylinkový? Výber super rastlín do živého plota je bohatý, netreba sa obmedzovať len na tuje a cyprušteky

Očarí vôňou a vzhľadom

Keď budete pestovať santolinu, okrem vzhľadu a vône vás obdarí aj svojou chuťou, vďaka ktorej je hojne využívaná v stredomorskej kuchyni. V krajinách Stredomoria ju pre jej arómu a chuťové vlastnosti často pestujú v záhradách. Môžete ňou pokojne nahradiť maggi všade tam, kde túto ingredienciu pridávate. Santolina zvyčajne dorastá do výšky okolo pol metra, môže to však byť o niečo menej alebo aj viac. Vyzerá veľmi pekne aj vtedy, keď ju využijete ako pôdopokryvnú rastlinu. Kvitne približne od konca mája po celé leto.

Ešte je aj liečivá

Santolina je na liečivé účinky naozaj bohatá. Využíva sa na zmiernenie problémov s kĺbmi a celkovo na liečbu pohybového aparátu. Pomáha uľaviť od reumatických ťažkostí aj utíšiť bolesť svalov. Dá sa použiť aj ako podporný prostriedok na hojenie rán, jaziev a rôznych kožných problémov. Pôsobí ako prírodné analgetikum, prispieva k správnemu fungovaniu pečene, žlčníka a čriev. Ženám zmierňuje bolestivú menštruáciu. Santolinu môžeme použiť aj ako bylinkový repelent alebo pomocou nej vydymiť otravný hmyz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #Stredomorie #vždyzelený ker #santolina #maggi #poloker
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december