Teploty už letia hore, treba sa pripraviť na častejšie polievanie. Sú triky, ako v lete využiť vodu do poslednej kvapky a ušetriť, no zároveň neublížiť rastlinám

Na jar a na jeseň polievajte ráno. Uchránite listy pred škodlivým vplyvom nočných mrazov, lebo počas teplého dňa budú mať dosť času uschnúť. V lete polievajte večer, keď zapadá slnko. Ak polievate počas dennej horúčavy, veľa vody sa vyparí a rastliny sa môžu popáliť.

23.05.2023 15:00
polievanie Foto:
debata (3)

Koľko vody je dosť

Pôdu treba dôkladne poliať raz do týždňa. Používajte dostatočné množstvo vody, aby prenikla až ku koreňom rastlín. Je chybou pôdu každý deň len pokropiť. Tak len zvlhčíte jej hornú vrstvu a povzbudíte korene rastlín, aby rástli bližšie k povrchu pôdy. Vyrastené rastliny polievajte krhlou s veľkými otvormi, na semená a semenáčiky používajte jemnú krhličku. Malé kvapôčky vody nenarušia zeminu a nepoškodia mladé rastlinky. Keď už musíte polievať pri priamom slnku, treba byť opatrní, pretože kvapôčky vody dopadajúce na listy fungujú ako lupa a môžu rastlinu popáliť.

Vlahu treba udržať

Dôkladne poliatu pôdu nasteľte hrubou vrstvou kvalitného kompostu alebo drvenej kôry. Keď je vrstva vysoká aspoň 5 centimetrov, obmedzí sa odparovanie a potlačí rast buriny, ktorá rastlinám odoberá vlahu. Keď zalievate vysoké rastliny rozstrekovačom, umiestnite ho niekoľko metrov od rastlín. Voda bude padať na vrch rastlín a stekať po stonkách, takže sa zvlhčí aj zem pod listami. Vždyzeleným rastlinám prospieva občasne postriekanie listov, pretože z nich odstráni prach a špinu.

paradajky Čítajte aj Držte korene v teple a budete mať paradajky ako lusk! Ktoré ďalšie pestovateľské triky vám zaručia bohatú úrodu obľúbenej zeleniny?

Čo potrebuje zelenina

Dužinatú zeleninu, napríklad tekvicu či rajčiaky, nikdy nenechajte vyschnúť. Aby ste si boli istí, že sa ku koreňom dostane dosť vody, zatlačte do zeme ku každej rastline hliníkový črepník alebo plastovú fľašu bez uzáveru a bez dna. Vodu lejte priamo do nich. Keď sadíte petržlen alebo jahody do črepníka s otvormi, odrežte najskôr kus plastovej rúrky, trochu kratší ako výška črepníka. Do rúrky urobte niekoľko malých otvorov. Spodok zapchajte korkovou zátkou a rúrku postavte do stredu črepníka. Vrch rúrky by mal trochu vyčnievať nad zeminou. Rúrku naplňte vodou a nechajte ju pomaly presakovať do črepníka. Tak sa voda dostane do každej časti.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #záhrada #polievanie #kompost #rozstrekovač
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december