Odkrojte si štrúdľu, urobíte veľa pre zdravie: Doplníte vápnik, ochránite srdce a cievy, zlepšíte si pamäť a uľavíte chrbtu aj hlave od bolesti

Buchty, závin, koláče alebo aj olej. To všetko sa nám vybaví, keď sa povie mak. Okrem potravinárskych účelov sa mak siaty používa aj vo farmaceutickom priemysle, pretože jeho semená, ba dokonca aj prázdne makovice obsahujú desiatky alkaloidov. Onedlho tu bude čas, keď začnú semená v zrelých makoviciach hrkať a nastane čas zberu.

11.06.2023 06:00
mak Foto:
debata

Kedysi ho ľudia pestovali takmer v každej väčšej záhrade a vedeli prečo. Mak je totiž veľmi zdravý. Jeho konzumáciou dodáte telu vápnik potrebný pre zdravé kosti a zuby, dokonca je bohatšou zásobárňou tohto minerálu než mlieko alebo syr. Mak má aj analgetické účinky. Chuť maku sa naplno rozvinie po rozdrvení alebo pomletí semien.

Hnedák a slepák

Mak rozdeľujeme na dva typy. Jeden je hnedák a druhý slepák. Hnedák má v dozretej makovici otvory, cez ktoré vypadávajú semená, kým makovice slepáka ostávajú aj po dozretí zatvorené. Mak potrebuje výživnú pôdu s dostatkom vápnika a neznáša zaburinenie. V dobrej kondícii bude vďaka včasnej sejbe a jednoteniu. Na tom istom pozemku pestujeme mak až po piatich rokoch. Ako predplodiny sú vhodné hlúboviny, skoré zemiaky, strukoviny alebo plodová zelenina.

liči Čítajte aj Upravuje krvný tlak, trávenie, posilňuje imunitu aj kosti. Prečo by ste toto ovocie nikdy nemali jesť nalačno?

Záhradné hrkálky

Mak vysievame na jar do riadkov vzdialených od seba asi 30 centimetrov. Rastliny odburiňujeme, pôdu udržujeme kyprú. Keď rastliny vytvoria 3 až 4 listy, môžeme ich jednotiť, môžeme ponechať aj hniezda s 2 alebo 3 rastlinami. Mak potrebuje okopávanie a odburiňovanie. Zberáme ho postupne, ako makovice dorastajú a dozrievajú. Zbadáme to tak, že začínajú usychať a semeno v nich hrká. Býva to koncom júla a v auguste, v niektorých oblastiach až v septembri. Makovice zberáme tak, že ich odrezávame aj s časťou stonky (asi 10 cm) a dosušíme ich v snopčekoch. Po vysušení ich zrezávame pod korunkou a ručne vytriasame. Ručne vytrasený mak je kvalitný a nehorkne. Mak skladujeme v chlade, suchu a tme vo vzduchotesnej nádobe.

Chutný a ešte aj liečivý

Mak je známy vysokým obsahom vápnika, je teda ideálnou potravinou pre zdravé kosti a zuby. Obsahuje aj fosfor, mangán a kolagén – to všetko sú látky, ktoré prospievajú kostiam. Mak je výborný na podporu trávenia a vďaka bohatému obsahu minerálov prospieva aj mozgu a fungovaniu pamäti. Je výborný pre srdce a cievy, pokožku a má aj analgetické účinky, preto si ho môžete dopriať, keď vás trápia rôzne bolesti, napríklad hlavy alebo chrbta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kosti #vápnik #mak #Makovice
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december