Kedysi ho ľudia pestovali takmer v každej väčšej záhrade a vedeli prečo. Mak je totiž veľmi zdravý. Jeho konzumáciou dodáte telu vápnik potrebný pre zdravé kosti a zuby, dokonca je bohatšou zásobárňou tohto minerálu než mlieko alebo syr. Mak má aj analgetické účinky. Chuť maku sa naplno rozvinie po rozdrvení alebo pomletí semien.
Hnedák a slepák
Mak rozdeľujeme na dva typy. Jeden je hnedák a druhý slepák. Hnedák má v dozretej makovici otvory, cez ktoré vypadávajú semená, kým makovice slepáka ostávajú aj po dozretí zatvorené. Mak potrebuje výživnú pôdu s dostatkom vápnika a neznáša zaburinenie. V dobrej kondícii bude vďaka včasnej sejbe a jednoteniu. Na tom istom pozemku pestujeme mak až po piatich rokoch. Ako predplodiny sú vhodné hlúboviny, skoré zemiaky, strukoviny alebo plodová zelenina.

Záhradné hrkálky
Mak vysievame na jar do riadkov vzdialených od seba asi 30 centimetrov. Rastliny odburiňujeme, pôdu udržujeme kyprú. Keď rastliny vytvoria 3 až 4 listy, môžeme ich jednotiť, môžeme ponechať aj hniezda s 2 alebo 3 rastlinami. Mak potrebuje okopávanie a odburiňovanie. Zberáme ho postupne, ako makovice dorastajú a dozrievajú. Zbadáme to tak, že začínajú usychať a semeno v nich hrká. Býva to koncom júla a v auguste, v niektorých oblastiach až v septembri. Makovice zberáme tak, že ich odrezávame aj s časťou stonky (asi 10 cm) a dosušíme ich v snopčekoch. Po vysušení ich zrezávame pod korunkou a ručne vytriasame. Ručne vytrasený mak je kvalitný a nehorkne. Mak skladujeme v chlade, suchu a tme vo vzduchotesnej nádobe.
Chutný a ešte aj liečivý
Mak je známy vysokým obsahom vápnika, je teda ideálnou potravinou pre zdravé kosti a zuby. Obsahuje aj fosfor, mangán a kolagén – to všetko sú látky, ktoré prospievajú kostiam. Mak je výborný na podporu trávenia a vďaka bohatému obsahu minerálov prospieva aj mozgu a fungovaniu pamäti. Je výborný pre srdce a cievy, pokožku a má aj analgetické účinky, preto si ho môžete dopriať, keď vás trápia rôzne bolesti, napríklad hlavy alebo chrbta.